Напишете дума/думи за търсене

7 популярни храни, които може да увредят бъбреците

Бъбреците играят много важна роля в тялото - те отговарят за премахването на отпадъците чрез урината и излишната течност в кръвта ви, производството на хормони, филтрирането на токсините. Затова е добре да се грижим за тях и да ги поддържаме здрави. За съжаление, някои храни могат да им навредят и да повлияят на нормалното им функциониране, ако се ядат в излишък.

1. Авокадо

Въпреки че авокадото е популярно и хвалено заради различните си хранителни качества, твърде голямата му консумация може да бъде опасно за бъбреците, особено ако вече имате бъбречно заболяване. И причината е, че този плод има много високо ниво на калий.

Телата ни се нуждаят от този минерал, но твърде много калий в кръвта може да причини сериозни проблеми като мускулни спазми и нередовен сърдечен ритъм.

2. Месо

Консумацията на твърде много месо може да причини проблеми с бъбреците, тъй като животинските протеини се усвоят много по-трудно, което превръща елиминирането на отпадните продукти в тежест за тези органи. Диета, богата на животински протеини, също може да доведе до развитие на камъни в бъбреците. Месото има големи количества пурини, които стимулират производството на пикочна киселина, която е една от честите причини за камъни в бъбреците.

Бихте могли да ядете повече зеленчуци и ядки вместо месо, така също ще получите протеините, от които тялото ви се нуждае.

3. Сол

Здравословната диета трябва да включва максимум 2300 mg натрий на ден (около една чаена лъжичка сол). Ако ядете твърде много сол, бъбреците трябва да работят по-усилено, за да елиминират излишния натрий, така че може да започнат да задържат вода, което да доведе до високо кръвно налягане.

Добавете подправки и билки към храната си, вместо да злоупотребявате със солницата. Може също така да намалите консумацията на преработени и пакетирани храни като готови супи или зеленчуци в консерви, замразена пица и салатни дресинги, тъй като те обикновено съдържат много сол.

4. Банани

Ако подозирате, че имате проблеми с бъбреците, доброто хранене и правилната диета са от съществено значение за запазването на здравето. А това означава ограничаване на консумацията на някои храни като банани, тъй като те имат много високо ниво на калий, което може да бъде вредно за тези, чиито бъбреци не функционират правилно.

Здравият възрастен трябва да приема 3500–4700 mg калий дневно от храни, а един средно голям банан с тегло 150 г) съдържа 537 mg. Но ако страдате от бъбречно заболяване, приемът на калий трябва да е по-нисък, тъй като тялото ви не може да успее да филтрира излишния, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

5. Млечни продукти

Въпреки че млечните продукти са богати на витамини и хранителни вещества, твърде много прясно мляко, кисело мляко и сирене могат да причинят повече вреда, отколкото полза. И това може да се случи поради голямото количество фосфор, съдържащо се в тези храни, което може да стресира бъбреците.

Освен това, ако бъбреците ви не са напълно функционални, те няма да могат да премахнат допълнителния фосфор от кръвта ви и това може да доведе до тънки и слаби кости с течение на времето и да повиши риска от счупвания.

6. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е здравословен и питателен, но се яде в големи количества. Хората, които имат бъбречни проблеми, да бъдат особено внимателни с консумацията му, защото може да нанесат още по-голяма вреда. Причината са високите количества фосфор и калий, които се съдържат в този вид хляб. Една филия пълнозърнест хляб съдържа 70 mg калий и 57 mg фосфор, в сравнение с една филия бял хляб, в която има само 25 mg от двата минерала.

7. Портокали и портокалов сок

Докато портокалите и портокаловият сок са с ниско съдържание на калории и са богати на витамин С, те също съдържат високи нива на калий. Един среден портокал осигурява 240 mg калий, а една чаша портокалов сок може да съдържа около 470 mg.

Като се имат предвид тези числа, консумацията на портокали и портокалов сок трябва да бъде ограничена, особено когато нямате напълно функционални бъбреци. Ако те не могат да елиминират излишния калий от кръвта, това може да бъде много опасно за тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X