Напишете дума/думи за търсене

Митове и истини за храненето при гастрит

Гастритът е възпалително заболяване на лигавицата, която покрива стените на стомаха, и може да бъде хронично или остро.

Той обикновено причинява определени симптоми като:

• Болка и дискомфорт в стомаха
• Ситост по време и след хранене
• Неволна загуба на тегло
• Гадене и повръщане
• Липса на апетит

Тъй като е толкова често срещано, хората често имат предубеждения относно това заболяване. В тази статия ще разгледаме митовете и истините за консумацията на правилната храна при гастрит.

Мит 1: Гастритът е инфекция
Това не е вярно. Истината е, че това заболяване може да бъде причинено от много фактори, но един от основните са бактериите и по-точно бактерията Helicobacter pylori. Всъщност причинява 90% от случаите.

Тя е често срещана в развиващите се страни. Може да живее в тялото, без да причинява симптоми, но също така е способан да причини развитие на язви, рак на стомаха и гастрит.

Мит 2: Ако ядете цитрусови плодове, ще получите гастрит
Не е вярно. Цитрусовите плодове са кисели, но сами по себе си нямат способността да причиняват гастрит. Това, което могат да причинят, е стомашен рефлукс.

Гастроезофагеален рефлукс е, когато стомашното съдържимо, съставено от солна киселина, пепсин и жлъчни соли, се издига в хранопровода и причинява увреждане и дискомфорт. Цитрусовите плодове причиняват рефлукс, като понижават pH на стомаха и
стимулират движението на течността.

Мит 3: Гладуването причинява гастрит
Това всъщност би могло да бъде възможно. Ако гладувате често, това може да доведе до директен контакт на стомашните сокове с празния стомах и да увеличи дразненето на лигавицата.
Освен това в тази ситуация има още един аспект, който може да влоши състоянието, тъй като може да се погълне определено количество храна, което прави стомаха по-чувствителен. Най-добрата препоръка е да планирате 5 малки хранения на ден, за да предотвратите това.

Мит 4: Аналгетиците и антибиотиците лекуват гастрит
Не е вярно. Нито болкоуспокояващите, нито антибиотиците са в състояние да излекуват гастрит или да го успокоят.
Срещу болката се използват болкоуспокояващи. Антибиотиците, от друга страна, се използват за борба с инфекции, причинени от бактерии. Антибиотиците се предписват само ако гастритът е причинен от инфекция с Helicobacter pylori.

Друго лекарство, което се препоръчва за лечение на гастрит, са антиацидите. Те обаче не могат да лекуват, а просто да облекчат симптомите за кратък период от време.

Това, което се предписва при гастрит, са инхибитори на протонната помпа, които действат чрез намаляване на количеството секреция на стомашен сок.


Храна, подходяща при гастрит
Гастритът изисква щадяща диета, която да не дразни лигавицата. Освен това храната трябва да се дъвче бавно и винаги да се храните седнали, за да предотвратим натрупването на газове.
Що се отнася до течностите, те трябва да се приемат на малки глътки и трябва да избягвате да пиете твърде много по време на хранене. Температурата на храната и напитките трябва да е хладка.

Трябва да се избягват напитки като кафе, чай, алкохол и газирани напитки, както и тютюн, мазни и пикантни храни, включително смлян пипер, горчица и оцет.

Препоръчителна храна
Когато готвите, използвайте техники като печене на скара, печене във фурна или варене.

Може да се яде следното:
• паста
• ориз
• картофи
• бял хляб
• варени зеленчуци без кожа
• варени плодове в компот или консерви

По отношение на протеините се препоръчва следното:
• Постни меса
• Риба
• Белтъци
• Обезмаслени млечни продукти и сирене

Комбинирането на варени зеленчуци с малко бяло или постно месо е лек вариант за обяд или вечеря при гастрит.

Храни, които трябва да се ядат умерено
• Колбаси
• Сурови зеленчуци
• Шоколад и сладкиши
• Продукти, богати на фибри
• Зрели плодове с кожата им
• Пълномаслено мляко, сметана и масло 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X