Напишете дума/думи за търсене

Какво става с тялото ни, ако всеки ден ядем маслини

Маслините са част от нашата трапеза и винаги са били обичан продукт от българина. Една от причините е в близостта ни до държави, за които маслината е не просто традиционен продукт, но и символ. Другата причина е вероятно в полезността на тези малки деликатеси.

Защо маслините са полезни?

Когато свободните радикали окисляват холестерола, кръвоносните съдове се увреждат и мазнините се натрупват в артериите, което може да доведе до инфаркт. Антиоксидантните хранителни вещества в черните маслини възпрепятстват това окисляване, като по този начин помагат за предотвратяване на някои сърдечни заболявания. Маслините наистина съдържат мазнини, но е установено, че здравият мононенаситеен вид намалява риска от атеросклероза и повишава добрия холестерол.

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем маслини (същото важи и за зехтина)?

Профилактика на рака

Черните маслини са чудесен източник на витамин Е, който притежава брилянтната способност да неутрализира свободните радикали в телата ни. Особено при работа със стабилните мононенаситени мазнини, съдържащи се в маслините, витамин Е може да направи клетъчните процеси по-безопасни. Когато такива процеси като производството на енергия на митохондриите не са добре защитени, произведените свободни радикали могат да причинят окисляване, увреждайки митохондриите на клетката и пречейки на клетката да произвежда достатъчно енергия, за да задоволи нуждите си. Ако ДНК на клетката е повредена, тя може да мутира и да стане ракова. Проучванията показват, че диета, в която всеки ден се консумират маслини и зехтин, води до по-нисък риск от рак на дебелото черво. Почти толкова нисък риск, колкото диета, богата на рибено масло.

По-хубави и по-здрави кожа и коса

Черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които подхранват, хидратират и предпазват. Основен сред тях е витамин Е. Независимо дали се прилага локално под формата на някаква козметика или се поглъща, витамин Е доказано предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, като по този начин предпазва от рак на кожата и преждевременно стареене. Може да придобиете здрав, блестящ тен, като измиете лицето си в топла вода, нанесете няколко капки зехтин върху уязвими места и го оставите да действа магически за 15 минути, преди да го изплакнете. Всъщност може да овлажнявате със зехтин преди всяка баня и дори да поддържате косата си с него, като го смесвате с яйчен жълтък и го ползвате под формата на маска за коса 2-4 пъти седмично.

Здрави костна и съединителна тъкан

Противовъзпалителните способности на мононенаситените мазнини, витамин Е и полифенолите в черните маслини също могат да помогнат за притъпяване на астмата, остеоартрита и ревматоидния артрит. Повечето от проблемите при тези заболявания се дължат на високите нива на свободните радикали. Зехтинът и маслините съдържат също и химикал, наречен олеокантал, който действа като болкоуспокояващо. Изследванията са установили, че олеоканталът инхибира възпалението по същия начин, както лекарства като ибупрофен.

Здраве на храносмилателния тракт

Честата консумация както на витамин Е, така и на мононенаситените мазнини в черните маслини, е свързана с по-ниски нива на рак на дебелото черво. Тези хранителни вещества неутрализират свободните радикали и с това спомагат за предотвратяване на рак на дебелото черво. Защитната функция на зехтина и маслините също има благоприятен ефект при язва и гастрит. Те активират секрецията на жлъчката и хормоните на панкреаса много по-естествено от лекарства, като по този начин намаляват честотата на образуване на камъни в жлъчката. Чаша черни маслини съдържа 17% от дневната доза фибри, които насърчават здравето на храносмилателния тракт, като помагат за придвижването на храната с по-здравословни темпове.

Добър източник на желязо

Черните маслини са с много високо съдържание на желязо. Способността на червените кръвни клетки да пренасят кислород в тялото се дължи на наличието на желязо в кръвта. Ако страдаме от липса на желязо, тъканите ни не получават достатъчно кислород и тогава ние се чувстваме отпаднали и уморени. Желязото играе и жизненоважна роля в производството на енергия. То е необходимо на редица ензими и също така помага за производството на карнитин, несъществена аминокиселина, която е важна за усвояването на мазнините. На всичкото отгоре правилната функция на имунната система зависи от наличието на достатъчно желязо в организма.

Здрави очи

Една чаша черни маслини съдържа 10% от препоръчителната дневна доза на витамин А, която, както знаем, има решаващо значение за здравите очи. Витамин А позволява на окото да разграничава по-добре светлината от тъмнината, като по този начин подобрява нощното ни виждане. Освен това се счита, че витамин А е ефективен срещу катаракта, дегенерация на макулата, глаукома и други очни заболявания, които свързваме обикновено с възрастта.

Рецепта за гризини с маслини

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X