Напишете дума/думи за търсене

Разберете дали детето се храни правилно така

Анна Векова е кинезитерапевт, кондиционен треньор в уникалния интервенционен проект COMPACT – Combating the Metabolic Syndrome through Physical Activity и сертифициран персонален треньор по ресторативни упражнения. Тя вярва, че не е необходимо да прекарваш часове във фитнеса, за да си в добра форма, затова разработва Movelicious. Eдна уникална комбинация от упражнения, която използва естествените за тялото движения, за да ти помогне да си по-здрав и да се чувстваш по-добре.

Сега се е заела да изследва хранителните и двигателните навици на децата. Проектът е част от съвместна работа между НСА и Movelicious студио.

Анна Векова
Анна Векова
Ани, какво провокира това проучване?

Когато започвах своята докторантура и трябваше да се спра на тема, която наистина ме вълнува и за която няма правени много проучвания, установих, че проблемът, свързан с наднорменото тегло сред децата, е един изключително наболял въпрос, за който, за съжаление само се говори, но не се прави много.

Идеята е да изследваме колкото се може повече деца в начална училищна възраст на територията на град София. Искаме да анализираме физическото им състояние и профилактика на наднормено тегло и затлъстяване.

Бихме искали да направим антропометрични измервания (ръст, тегло, обиколки) и да направим репресентативна (по възможност) извадка, която да даде по-ясна представа какво е състоянието на днешните ученици.

След провеждане на измерванията на децата, които вече имат наднормено тегло или затлъстяване, ще се направи хранителен режим и ако родителите са съгласни, ще бъде включено в т.нар. интервенционна група. Като част от нея всяка седмица родителите ще получават видеоматериал с от упражнения, които детето им ще трябва да изпълнява вкъщи.

Погрешно ли е мнението, че метаболизмът е въпрос на гени и не може да бъде променен?

Метаболизмът най-общо е т.нар. обмяна на веществата. Много хора казват, че наднорменото им тегло е наследствено и че някой в семейството им е бил пълен и при тях едва ли не, няма избор и затова и те са с наднормено тегло. Истината е, че не толкова затлъстяването е наследствено, колкото навиците, които децата придобиват в семейна среда, се наследяват. Така че не бих казала, че проблемът е в метаболизма. Структурата на човек е друго нещо, за нея може да се каже, че има наследствени предпоставки даден индивид да изглежда по определен начин.

Ако родителите са с наднормено тегло, това означава ли, че и техните деца ще имат същия проблем?

Както вече споменах по-горе, хранителните и двигателните навици се наследват, не толкова обмяната на веществата. Нещо, което наблюдавам все по-често, е тенденцията родителите да не осъзнават своета отговорност за състоянието на децата си. Голяма част от съвременните деца се хранят безразборно и неконтролируемо с редица неподходящи и висококалорични храни, като в същото време не играят, не спортуват и прекарват повечето си свободно време пред телевизора или пред таблета. Същата тенденция се наблюдава и при възрастните обаче. Т.е. личният пример, който родителите дават на децата си, определя в голяма степен и интересите и навиците, които детето ще развие.

А сега да отговоря и на въпроса - родители с наднормено тегло е много вероятно да имат деца, които също да страдат от този проблем.

Имате ли стремеж това проучване да излезе извън рамките на столицата?

Вече имах няколко запитвания относно това дали и деца извън столицата може да се включат. За тях подготвяме клипове с упражнения, които ще изпращаме на родителите и децата ще трябва да изпълняват комплексите вкъщи. Ще е необходимо да водят дневник, в който да пишат колко пъти са изпълнили комплекса през седмицата и как са се чувставали след това.

Ето тук може да разберете дали детето ви има нужда от промяна в хранителните навици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X