Напишете дума/думи за търсене

Movelicious – нова система за здраве и форма

Каква е първата ти асоциация, когато стане дума за тренировки, спорт и добра физическа форма? Вероятно претъпкан фитнес, тежести, изморителни кардио тренировки и нетърпима мускулна треска. Дали обаче това е най-добрият начин да постигнеш желаната форма и струва ли си цената, която плащаме, за да изглеждаме добре?

Според експерта по физическа активност и сертифициран треньор по ресторативни упражнения Анна Векова това да изглеждаш физически добре невинаги е наистина здравословно и тежките тренировки не са пътят към оптимално здраве.

Анна вярва, че не е необходимо да прекарваш часове във фитнеса, за да си в добра физическа форма, и смята, че да си в добро здраве може да бъде по-лесно и по-приятно, отколкото предполагаш. На база на дългогодишния си опит в областта на спорта и двигателната активност тя разработва системата Movelicious - една уникална комбинация от упражнения, която използва естествените за тялото движения, за да ти помогне да си по-здрав и да се чувстваш по-добре.

Срещнахме се с нея, за да научим повече.

Какво представлява системата Movelicious?

Movelicious е една уникална по рода си система, комбинираща елементи от различни спортни дейности, йога, примитивни движения и ресторативни упражнения. Movelicious използва естествени за тялото движения и двигателни стереотипи, съобразени с анатомичните и биомеханичните особености на опорно-двигателния апарат – свободата на движение в отделните стави, разположението на различните сегменти на тялото един спрямо друг в пространството, както и тяхното съгласувано движение.

Целта на системата е да се постигне цялостен ефект върху тялото, като се използват естествени физиологични движения и се включват всички негови части, така че да няма преимуществено натоварване на една или друга част, става или мускулна група. Movelicious също така цели рестартиране на тялото и връщането му към естествените за него позиции. За разлика от повечето тренировъчни системи Movelicious търси балансa между пластичност (гъвкавост) и стабилност (мускулна сила), като използва упражнения за разтягане, упражнения за подобряване на координацията и баланса и такива за увеличаване както на статичната, така и на динамичната сила на мускулите.

Бихте ли обяснили малко повече за примитивните движения и ресторативните упражнения?

Докато йога и пилатес са набрали доста голяма популярност и има много места, на които човек може да отиде и да види какво представляват, то примитивните движения и ресторативните упражнения са относително непознати в България.

Ресторативните упражнения (или ресторативни движения, Restorative Exercise®) са комплексна система за възстановяване и поддържане на баланса и здравето на опорно-двигателния апарат и на всички органи и системи в тялото. Посредством използване на коригиращи упражнения, дозирано биомеханично правилно ходене и естествени за тялото движения ресторативните упражнения целят цялостно рестартиране на тялото.Системата е разработена от инженер Кейти Боуман, която е и основател на Restorative Exercise Institute®, в който имах удоволствие да специализирам.

Примитивните движения от своя страна използват доста по-динамични упражнения, имитиращи движенията на редица представители на животинския свят като например ходенето на паяк, лазенето на крокодил, подскоците на жаба и т.н. Много забавна, интензивна и подходяща както за малки, така и за по-големи групи от хора система.

Защо избрахте името Movelicious?

Исках да дам на системата име, което хората да асоциират с хранене и движение, но да не бъде банално и скучно, затова избрах Movelicious. Името идва от думите movement (движение) и комбинацията от delicious (вкусно) и nutritious (хранително) – естествени, полезни и лесни за изпълнение упражнения.

Коя част на тялото се натоварва най-много?

Концепцията на Movelicious е доста по-различна от тази на повечето спортни занимания. Целта на тренировките не е да се натовари преимуществено една или друга част от тялото, а напротив, да се постигне комплексен ефект и да се включат колкото се може повече негови сегменти. Идеята не е да се изпълняват многократно едни и същи упражнения, а да се използват различни по интензивност движения, които да включат цялото тяло и да натоварят равномерно всичките му части.

За мен истински ползотворната тренировка е тази, след която не се чувстваш изморен, скован и с нетърпима мускулна треска, а си тонизират, по-подвижен и се чувстваш по-добре.

Трудни ли са упражненията за изпълнение? Подходящи ли са за начинаещи?

Един от най-големите плюсове на системата е възможността да бъде адаптирана към физическите възможности и функционалното състояние на трениращия. Movelicious е подходяща за хора от всички възрасти с различно ниво на подготовка, защото упражненията може да бъдат подбрани и изпълнени спрямо индивидуалните особености на човека.

Тъй като системата използва естествени за тялото упражнения и двигателни стереотипи, опасността от контузии е сведена до минимум. Не би било пресилено, ако кажа, че Movelicious е един добър метод за предпазване от контузии при активно спортуващите, защото целта на упражненията е да подобрят подвижността, да оптимизират мускулния тонус и да преодолеят мускулния дисбаланс, който се създава като последствие от редица спортове.

Как протича тренировката – има ли някакви етапи?

Movelicious тренировките са доста по-различни от стандартните спортни занимания. Те нямат ясно разделени етапи като например загрявка, същинска тренировка и разпускаща част. Напротив, сесиите протичат, като плавно и естествено се преминава от едно упражнение в друго - разбира се, започва се с по-лесни и леки упражнения и движения.

Като цяло обаче не споделям общоприетото схващане, че интензивността на тренировките трябва непрекъснато да нараства до достигането на определен пик с максимална трудност и натоварване. Предпочитам да комбинирам упражненията така, че да се редуват етапи с натоварване, близко до максималното, с по-леки. По този начин трениращият има възможност да отпочине преди следващото упражнение с висока трудност, а това гарантира по-ефективна тренировка, по-малък риск от контузии и изключително динамични и забавни сесии.

Тренировката бавна или кардио е?

Системата Movelicious е изключително гъвкава, динамиката и интензивността й може да се променят в зависимост от индивидуалните нужди и целите на трениращия. В този смисъл е трудно да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Заниманията с Movelicious използват предимно статични анаеробни (силови) упражнения, интересното обаче е, че по време на тренировъчните занимания се преминава от едно упражнения в друго, без да се прави почивка между тях, като по този начин тренировката има по-скоро аеробен (кардио) характер.

Може ли да се отслабне с тези тренировки?

Твърдението, че може да се отслабне с каквато и да било физическа активност, би било по-скоро пресилено. Спортът трудно би могъл да компенсира енергията, която ежедневно приемаме с храната, а редукцията на теглото изисква комплексен подход, комбиниращ нискокалорийно хранене и двигателна активност. В този смисъл Movelicious може да бъде незаменим помощник в борбата с излишните килограми, особено ако е комбинирана с разумна промяна на хранителните навици.

За кого е подходяща тази програма?

На практика Movelicious е подходяща за абсолютно всички и няма никакви ограничения за практикуването й. Упражненията не изискват специфична подготовка или високо ниво на тренираност. Когато са подбрани правилно и сесията е внимателно структурирана, те може да бъдат изпълнявани и от начинаещи, от хора без никаква физическа подготовка.

От друга страна, благодарение на големия набор от упражнения системата позволява практикуване и от доста напреднали в двигателно отношение хора, и от такива, които спортуват активно. При тях посредством увеличаване на интензивността може да се постигне едновременно тренировъчен и терапевтичен ефект. Казвам терапевтичен, защото много често активно спортуващите развиват специфичен дисбаланс, породен от многократното изпълняване на едни и същи упражнения, което води до изграждане на патологични двигателни стереотипи и впоследствие до травми и контузии. Упражненията, застъпени в Movelicious, имат за цел да преодолеят именно тези „вредни“ стереотипи и да върнат тялото в оптималното за него положение.

Може да научите повече на www.movelicious.eu или във Facebook – Movelicious Studio.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X