Напишете дума/думи за търсене

Лечебни растения, които помагат при цистит

Дълго време някои лечебни растения се използват като основа за приготвянето на природни средства за лечение на цистит. Благодарение на съдържанието им, те се считат за помощно средство за успокояване на паренето, дразненето и болката, причинени от това състояние.

Какво е цистит и какви са причините за него?
Циститът е инфекция на долните пикочни пътища, по-специално в пикочния мехур. Често се проявява с усещане за парене или болка при уриниране и спешна нужда от тоалетна.

Може също да причини следните симптоми:
• Мътна или кървава урина
• Урина със силна миризма
• Лека треска (само в някои случаи)
• Спазми в долната част на корема или гърба
• Усещането за желание за уриниране, въпреки че пикочният мехур е изпразнен

Най-честите причини за цистит
В повечето случаи тази инфекция се причинява от растежа на бактерии като Escherichia coli (E. coli ). Смята се, че този микроорганизъм стои зад 90% от случаите. Въпреки това има и други патогени също могат да бъдат виновни за цистита – ентерококи, proteus mirabilis, klebsiella pneumoniae, staphylococcus saprophyticus.

Някои рискови фактори увеличават вероятността от развитие на инфекцията. Например, ако сте бременна, имате диабет и задържате желанието за уриниране за дълго време. Менопаузата, запушването на пикочния мехур и някои медицински интервенции, включващи пикочните пътища, също могат да бъдат тригери.

Лечебни растения за облекчаване на цистит
Преди всичко помнете, че лечебните растения не са основно средство за лечение на цистит. Те се считат за полезно допълнително лечение за облекчаване на полакиурия (необходимост от уриниране много пъти), спешност и болка. Ако циститът е тежък, най-добре е да се консултирате с лекар.

Мечо грозде
В традиционната медицина мечото грозде е спомагателно средство за облекчаване на симптомите на инфекции на пикочните пътища. Според проучване, публикувано в BMC Complementary Medicine and Therapies, това до голяма степен се дължи на неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства.

То съдържа вещество, наречено арбутин, което има антимикробна активност, спомагайки за спиране на растежа на бактериите в пикочния мехур. Неговият лек диуретичен ефект насърчава изтичането на урина, за да насърчи прочистването на пикочните пътища.

Съставки
• 2-3 грама сушени листа от мечо грозде
• 200 милилитра вода

Първо добавете сухите листа от мечо грозде в гореща вода. Оставете напитката настрани за 10 до 15 мин и след това я прецедете. Пийте от настойката 2 или 3 пъти на ден, докато почувствате подобрение. Приемът й обаче не трябва да се удължава за повече от 7 дни.

Забележка: Мечото грозде може да се комбинира в равни части с хвощ, листа от бреза и аренария (Arenaria rubra), за да се засили ефектът му.

Странични ефекти и противопоказания
Мечото грозде не трябва да се консумира в излишък, защото може да причини интоксикация. В случай на нежелани реакции, като гадене или повръщане, консумацията му трябва да се преустанови. Растението е противопоказно при бъбречни заболявания, бременност и кърмене.

Глухарче
То е едно от традиционните лекарства за облекчаване на цистит. В него има висока концентрация на фитохимикали, които са полезни за човешкото здраве.

Глухарчето е естествен източник на фибри, минерали, витамини и есенциални мастни киселини. То действа като диуретик, противовъзпалително, антиоксидантно средство и имуномодулатор. Изследване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, заключава, че това растение насърчава диурезата при хората.

Съставки
• 5 грама сушено глухарче
• 250 милилитра вода
Изсипете изсушеното глухарче във врящата вода. След това покрийте напитката и я оставете настрани за 8 до 10 мин. Прецедете и консумирайте. Пийте 2 или 3 чаши от напитката през деня.

Странични ефекти и противопоказания
В редки случаи глухарчето може да причини газове, диария и чревен дискомфорт. Алергичните хора могат да получат дерматит, сърбеж и дразнене. Освен това е противопоказен при нарушения на кървенето, бъбречна недостатъчност, бременност и кърмене.

Мащерка
Според изследване, публикувано в Journal of Applied Microbiology, съдържанието му на съединения като тимол допринася за намаляване на пролиферацията на бактериите Escherichia coli, отговорни за тази инфекция.
Етеричното масло от мащерка показва бактерицидно действие срещу уропатогени.

Съставки
• 5 грама мащерка
• 250 мл вода
Сложете мащерката в тенджера с вода и я оставете да заври. След това отстранете напитката от котлона и я оставете да накисне за 10 мин. Прецедете и консумирайте. Може да пиете 2 или 3 чаши на ден.

Странични ефекти и противопоказания
Мащерката и нейните производни като цяло са безопасни за повечето здрави възрастни индивиди. Въпреки това прекомерната консумация може да доведе до проблеми с черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза .
Оралният й прием не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени. Не е подходяща и за пациенти с гастрит, язва или неврологични заболявания.

Американска червена боровинка
Американската червена боровинка е едно от най-широко използваните лечебни растения за лечение и профилактика на инфекции на пикочните пътища. Тя съдържа проантоцианидинови олигомери, които действат срещу бактериите E.coli, като им пречат да се придържат към уроепителни клетки.

Освен това олигозахаридите от червена боровинка, в допълнение към техните фенолни компоненти, имат превантивни ефекти срещу инфекции на пикочните пътища.
Най-добре да закупите добавки от американска червена боровинка. Предлагат се под формата на капсули, сашета, таблетки и течност.
Друг вариант е да консумирате чаша сок от червени боровинки на ден.

Странични ефекти и противопоказания
Досега не са описани странични ефекти при продължителна консумация на американски червени боровинки. Въпреки това добавките, направени от нея, трябва да се приемат под лекарско наблюдение.

Магданоз
От древни времена магданозът се използва като естествен лек за успокояване на симптомите на дразнене на пикочния мехур. Използва се дори като помощно средство срещу камъни в бъбреците и други инфекции на пикочните пътища.
Това растение има диуретични, антиоксидантни, спазмолитични и противовъзпалителни свойства. Магданозът увеличава диурезата и да прочиства пикочните пътища.

Съставки
• 5 грама магданоз
• 250 милилитра вода
• лимон (по избор)

Изсипете магданоза в тенджера с вода и оставете да заври. Покрийте напитката, свалете я от котлона и я оставете да престои 10 мин. Прецедете и добавете лимонов сок по желание.
Консумирайте 2 или 3 чаши чай на ден.

Странични ефекти и противопоказания
Тази напитка не трябва да се консумира от хора с гастрит, бременни жени или пациенти с бъбречно заболяване. Също така не се препоръчва за едновременна консумация с антикоагуланти.

Хвощ
Подобно на други лечебни растения за цистит, хвощът действа като диуретик. Неговите флавоноиди и калиеви соли увеличават елиминирането на течности и помагат за изхвърлянето на бактериите от пикочните пътища.

Съставки
• 5 грама сушен хвощ
• 250 мл вода
Изсипете хвоща в тенджера с вода и оставете да заври. Когато достигне точка на кипене, отстранете напитката от котлона и я оставете да накисне, докато стане хладка. Консумирайте 2 или 3 чаши на ден, докато почувствате подобрение.

Странични ефекти и противопоказания
В излишък хвощът причинява стомашно дразнене и затруднено усвояване на витамин В1. Може също да увреди бъбречното и неврологичното здраве. Пероралната му консумация е противопоказна при бременност, кърмене, гастрит, синдром на раздразнените черва и хипокалиемия.

Здравец
В народната медицина здравецът се използва като съюзник против задържането на течности. Способността му да увеличава диурезата е свързана и с облекчаване на инфекции на пикочните пътища. Все още обаче са необходими още проучвания.

Съставки
• 5 грама здравец
• 250 мл вода
Оставете водата да заври. След това добавете растението. Изключете котлона и оставете да къкри в продължение на 10 мин. Когато напитката се охлади, прецедете през цедка и консумирайте. Може да пиете до 2 чаши на ден.

Странични ефекти и противопоказания
Поради съдържанието на танини здравецът не трябва да се консумира в прекомерни количества или за продължителен период от време. В противен случай може да доведе до проблеми с бъбреците и черния дроб. Също така е противопоказен при бременност и кърмене.

Други препоръки за естествено облекчаване на цистит
Може да нанасяте и топли компреси в долната част на корема. Това намалява възпалението и болката. Осигурете си добра хидратация чрез консумация на вода, настойки (с лечебни растения за цистит) и бульони. Избягвайте кафе, алкохол или всякакви кофеинови напитки.

• Избягвайте да носите твърде тясно бельо. Ако е възможно, купувайте само памучно.
• Поддържайте добра интимна хигиена, особено след полов акт.
• Избягвайте да задържате желанието за уриниране.
• Не нанасяйте дразнещи продукти върху интимната си зона по каквато и да е причина. Това променя pH и улеснява растежа на бактериите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X