Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с цистита

Циститът е възпаление на пикочния мехур, което обикновено се свързва с преохлаждане на организма. На пръв поглед парадоксално, но много често то се появява именно през лятото. Характеризира се с постоянни позиви за уриниране, придружени от пареща болка, наличие на кръв и бактерии в урината. Заболяването се развива най-вече на бактериална, гъбична, а понякога и на вирусна основа.

Бактерията ешерихия коли е причинител номер 1 на цистита. Тя обитава червата и се намира в изобилие в изпражненията. Когато попадне в пикочните пътища, бързо се размножава и може да предизвика инфекция. Много е важно след къпане в морето или басейна да подсушите тялото и да смените мокрия бански, защото той не само охлажда интимната зона, но може да се превърне в убежище за бактерии. Допълнителен фактор, улесняващ развитието на цистит през лятото, е повишеният риск от дехидратация.

Ако острата форма на заболяването не се лекува, има опасност от хронифициране. Терапията включва прием на антибиотици.

Предпазването от заболяване е по-добро от всяко лечение, обичат да казват лекарите. За профилактика на цистита те препоръчват да се пият достатъчно течности. Може да включите в дневния прием чаша сок от боровинки (особено червени). Плодовата напитка е много полезна, тъй като защитава лигавицата на пикочния мехур от бактерии. Оптималното количество течности е пряко свързано с отделянето им. По правило човек трябва да уринира на 3-4 часа. Така се изхвърлят болестотворните организми, измива се пикочният мехур и организмът се пречиства сам от причинителите на инфекцията. Ако позива за уриниране отлагате по някаква причина и се "стискате", се получава застой на урина и механично дразнене, което също може да доведе до цистит.

Поддържайте добра интимна хигиена. Внимавайте с използването на тоалетни средства, за да не нарушите нормалната флора на влагалището. Предпочитайте бикини с памучно дъно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X