Напишете дума/думи за търсене

Причини за честото желание за уриниране

Необходимостта да пишкате ви връхлита винаги в неподходящ момент – по време на среща, при пътуване, докато се разхождате. Кога желанието за уриниране е естествен позив и кога се превръща в проблем?

Първо бъдете неясно, че не сте единствени. Според американско изследване синдромът на хиперактивния пикочен мехур засяга 16% от жените. В същността си той се характеризира не толкова с невъзможността за задържането на урината, колкото с това, че сигналът до мозъка се изпраща в неподходящ момент.

Отключващи фактори

Когато става дума за чисто психологичен синдром, той най-често се изостря в моменти на стрес, при контакт с вода или при студ. При напрежение заради покачването на нивата на адреналин в кръвта се усилва и отделителната функция - произвежда се повече урина за по-кратък период. При някои хора това се случва също при студено време и през нощта. С остаряването проблемът се задълбочава. Учените са установили, че с напредването на възрастта се наблюдава разминаване в отделянето на урина през деня и през нощта. След 60 е нормално организмът да отделя повече през нощта и дори се налага хората да стават по няколко пъти, а през деня дори да не посещават тоалетната. При някои жени промените настъпват още в менопаузата, като причините за по-честото желание за пишкане са хормонални.

Здравословни проблеми

Честото уриниране може да е и симптом за сериозни заболявания – хроничен цистит, полипи в пикочния мехур, блокирана уретра, възпаления, диабет или неврологични изменения. Тогава не просто имате често желание да пишкате, а неочаквано възниква силен позив за уриниране и не можете да го контролирате. Дори да ви се случва да се изпуснете единствено при смях, вдигане на тежко или кихане, потърсете лекарска помощ. Уринарната инконтиненция (неспособността за задържане на урина) е лечима. Колкото по-рано започнете, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване.

Как да се тренирате

Когато не става дума за заболяване, а честото ходене до тоалетната е свързано със стрес, трябва да се тренирате. Уролозите подчертават, че човек има нужда от достатъчно течности. Затова и при често уриниране решението в никакъв случай не бива да спирате да пиете, защото може да се стигне до обезводняване. Най-доброто упражнение е да ходите в тоалетната на равни интервали от три часа например. Специалистите съветват, ако ви се допишка преди това, да се опитате да устоите. Освен това е важно да не бързате и винаги да уринирате до край.

Добре е да не и да не ходите превантивно до тоалетната – без да имате желание, защото така си създавате грешни навици и само ще задълбочите проблема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X