Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които ще помогнат на детето да не се напишква през нощта

Независимо от факта, че може от съвсем малко да учите детето да ходи до тоалетна, мокрите чаршафи са често срещано явление при хлапетата между 4 и 7 години. Приблизително 15% от децата на тази възраст мокрят леглото поне два пъти в седмицата. Ако това все още се случва с вашето дете, не забравяйте, че това е напълно нормално, но има няколко неща, които може да направите, за да се опитате да го предотвратите в бъдеще.

1. Намалете броя на напитките преди лягане

За да се предотврати прекомерното напълване на пикочния мехур на детето през нощта, важно е да се контролира количеството течности, които консумира късно следобед и точно преди лягане. Давайте му достатъчно течности сутрин и по обяд, след това бавно намалете количеството през остатъка от деня. И не пропускайте посещението на тоалетната всяка вечер точно преди лягане.

2. Избягвайте храни, които дразнят пикочния мехур

Има някои видове храни, които може да дразнят пикочния мехур на малките деца. Това може да предизвика мокър инцидент по време на сън, защото малчуганите достатъчно контрол над пикочния си мехур. Избягвайте храни и напитки, които са твърде кисели - плодови сокове, съдържащи лимон, портокал, ананас, ябълка или червена боровинка.

Избягвайте прясното и киселото мляко, защото млечните продукти може да накарат детето да се чувства по-сънливо и да не успее да се събуди, когато пикочният мехур е пълен. Също така избягвайте горещ шоколад, чай или газирани напитки, които може да съдържат твърде много захар или кофеин. Забравете за доматени продукти, мед, лук, чушки, оцет, орехи и фъстъци.

3. Будете го през нощта за посещение до тоалетната

Децата имат дълбок сън и понякога им е трудно да се събудят, когато пикочният мехур е пълен. Затова им създайте навик, който ще ги държи нащрек, ако се наложи да отидат до тоалетна през нощта. Събуждайте ги няколко часа след като са заспали, за да научите тялото да се контролира само.

4. Увеличете приема на магнезий

Децата може да страдат от нощна енуреза (напикаване в леглото), защото нямат магнезий в хранителния си режим. Липсата на магнезий прави нервната система по-малко отзивчива, така че детето не знае кога трябва да използва тоалетната.

Храни, богати на магнезий, са сусамът, авокадото, бананите, сьомгата, бобовите растения и тофуто.

5. Говорете с детето

Разговаряйте с детето си за емоционалното му състояние като цяло. Ако е преминало през промяна в живота си, независимо дали е ходене на детска градина или училище, смяна на среда или друга емоционална ситуация, която може да е причинила някакъв стрес или тревожност, това може да е причината за напикаването. То ще изчезне, когато свикнат с новостите в ежедневието си. Накарайте го да чувства подкрепата ви и му обяснете, че няма от какво да се смущава.

6. Награждавайте го

Важно е да награждавате детето за дейности, които може да контролира. Напикаването през нощта не е едно от тях. Така че, ако го възнаграждавате за нощи, в които чаршафите остават сухи, това може да има отрицателно въздействие върху него. Защото когато ги намокри, ще се почувства като неудачник. Давайте му награди, които са свързани с неща, които ще му помагат да избегне намокряне на леглото:

- Пие вода сутрин, но избягва много течности вечер

- Когато консумира храната, богата на магнезий

- Отива до тоалетната точно преди лягане

7. Мотивирайте го, като го натоварите с отговорност

Важно е да мотивирате детето да бъде отговорно и независимо до някаква степен. Ако е намокрило чаршафите, вместо да го оставите да се чувства виновно и засрамено, докато сменяте чаршафите, покажете му спокойно как се прави това и помолете за неговата помощ. Затова то ще ви бъде благодарно.

Кога се налага да се консултирате с лекар

Както вече стана ясно, напишкването в леглото е напълно нормално до известна възраст, но в някои случаи трябва да се консултирате с лекар.

- Вашето дете има постоянни инциденти както през деня, така и през нощта и е на възраст над 5 години.

- Вечерта постоянно подмокря леглото, а е над 7 години.

- Ако не го е правило с месеци и изведнъж започне отново, а е над 5 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X