Напишете дума/думи за търсене

Причини за урологични проблеми, за които може да не знаете

Уролозите отбелязват рязко увеличаване на заболяванията на отделителната система при младите хора. Нарушаването на уринирането, пиелонефритът и циститът все по-често се срещат при юноши. Експертите свързват обострянето с непознаване на основните причини за възпаление, нездравословна диета и пренебрегване на здравето.

Повечето пациенти вярват, че урологичните проблеми се появяват при напреднали инфекции. Всъщност има много повече причини за болезнено възпаление на бъбреците или пикочния мехур.

Причини за урологични проблеми
Само при малък брой хора заболяванията на пикочно-половата система са свързани с вродени или автоимунни патологии, поява на кисти или злокачествени тумори. В преобладаващото мнозинство от диагностицираните случаи причината се крие в погрешното отношение към собственото им здраве.

Нелекувани инфекции

Основната причина за цистит при жените е пряко свързана с анатомичната структура на пикочно-половата система. При по-слабия пол уретрата се намира близо до ануса и влагалището, така че патогенните бактерии свободно проникват в пикочния мехур. Такъв опасен обмен на микрофлора възниква, когато се нарушават правилата за хигиена - често се диагностицира инфекция с Е. coli, уреаплазма, развиваща се в хроничен пиелонефрит.

Грешен избор на дрехи
През зимата и извън сезона рязко се увеличава броят на пациентите, при които са възникнали урологични проблеми на фона на хипотермия на долната част на гърба и малкия таз. Най-често младите хора забравят за запазването на здравето, като избират къси модели якета, които не пазят кръста. При отслабен имунитет възходящите инфекции, които „спят“ в тялото, се активизират и засягат пикочните пътища. Последицата е пиелонефрит, остър цистит или болезнени колики.

Също толкова неотложен проблем според уролозите е, че мъжете носят прекалено тесни бельо или панталони. Тези дрехи нарушават кръвообращението на простатната жлеза, намаляват потентността, причиняват възпаление на простатата и мъжко безплодие.

Лошо хранене
Лекарите смятат, че една от причините за образуването на камъни в бъбреците е прекомерната консумация на протеинови храни. Получавайки излишък от този полезен компонент, тялото няма време да го разгради и да го използва напълно и затова го отделя с урината. В резултат на това се образуват плътни урати и оксалати, които могат да нарушат уринирането и работата на цялата отделителна система.


Бременност

Тъй като ембрионът расте и се развива, матката се увеличава значително по размер. Тя започва да оказва натиск върху тазовите органи, пикочния мехур. При латентни инфекции или кандидоза често има рязък растеж на бактерии и пиелонефрит при бременни жени. Усложнението може да доведе до повишено кръвно налягане или опасна гестоза.

Предпазни мерки

Много урологични проблеми се развиват без видими симптоми. Уролозите препоръчват да бъдете внимателни към собственото си здраве.

1. Не избягвайте гинеколога, редовно се изследвайте за урогенитални инфекции. Не забравяйте да се предпазите, когато правите полов акт с нов партньор.

2. Облечете се според времето, избягвайте прегряване или хипотермия. Изберете бельо от естествени материи, които позволяват на въздуха да премине, оставете дантелени прашки за „специален повод“.


3. Поддържайте правилния режим на пиене. Чистата вода премахва солите и отлаганията от тялото, намалява риска от уролитиаза. Но не натоварвайте бъбреците с прекомерен прием на течности: оптималният дневен обем според лекарите е от 1,5 до 2,5 литра.

4. Не приемайте диуретици без необходимост и предписание на лекар, не използвайте билкови чайове на съмнителен производител за отслабване.

5. Намалете приема на протеин, за да предотвратите уролитиаза. За фосфатите елиминирайте бобовите растения, яйцата и сладките. Когато образувате урати, избягвайте гъби, пушени меса, тлъсти меса и колбаси. Яжте повече зеленчукови ястия, салати, не игнорирайте зърнените храни, пресните плодове и сушените плодове.

Урологичните проблеми и нарушеното уриниране могат да доведат до сериозни усложнения - образуване на камъни, хипертония, пиелонефрит.

Напитка за почистване на бъбреците

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X