Напишете дума/думи за търсене

Удачни ли са доматите за отслабване?

Доматите са много вкусни и едни от най-консумираните продукти в света. Тяхната универсалност ги прави незаменими в кухнята. Най-разпространеният начин за консумация на домати е сурови и в салати.

Пресните домати също могат да бъдат преработени в сокове, сосове, пюре или доматено сладко.
Многобройните ползи от доматите
Доматите не се открояват само със своята полезност и вкус. Благодарение на свойствата си те могат да осигурят много ползи за телата ни.

Хранителни данни за домати
В рамките на състава и хранителната стойност на доматите, трябва да се отбележи, че са с ниско съдържание на калории -
100 г домати осигуряват 18 kcal.
По-голямата част от теглото им е вода и съдържа въглехидрати. В тях има и прости захари, които им придават сладкия вкус. Характерната киселинна нотка придават някои органични киселини, които също са част от състава им.

Доматите също са важен източник на определени минерали, сред които се открояват калий и магнезий. Съдържанието на витамини в тях включва B1, B2, B5. През летните месеци доматите са един от най-подходящите източници на витамин C. Те също така съдържат каротеноиди като ликопен - пигментът, който придава на доматите характерния им червен цвят. Ликопенът е антиоксидант.


Домати и загуба на тегло

Скорошни изследвания показват как липоевата киселина и омега-3 мастни киселини насърчават загубата на тегло и подобряват възпалението, свързано със затлъстяването. Липоевата киселина се произвежда естествено от нашето тяло и може да бъде погълната и чрез храни като домати. Това е заключението от проучване, проведено от изследователката Ана Елза Хуерта в Центъра за изследване на храненето към Университета в Навара.

Тя обяснява: „Липоевата киселина, заедно с нискокалорична диета, може да бъде ефективна за насърчаване както на загуба на тегло, така и на загуба на мастна маса.”

Експертът също така добавя, че „хранителната добавка с липоева киселина може да подобри някои системни маркери на възпаление, свързани със сърдечносъдов риск при хора с наднормено тегло или затлъстяване, независимо дали постигат загуба на тегло с допълнителния прием на тези добавки“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X