Напишете дума/думи за търсене

9 природни средства, които помагат срещу разширени вени

Разширените вени се развиват, когато малките клапани във вените спрат да работят правилно. В здравите вени има поредица от малки клапани, които се отварят и затварят, за да позволят на кръвта да тече плавно към сърцето в една посока. Ако тези клапи се повредят или отслабят, кръвта тече назад, причинявайки подуване и разширяване на вените.
Има много неща, които могат да причинят разширени вени: възраст, тегло, дълги периоди на стоене прав или седнал, бременност, генетика...
Кои са натуралните лекарства, които им противодействат?

Семена от домати
Те съдържат салицилова киселина, която има свойства, подобни на аспирин, и работи като антикоагулант - предотвратява образуването на кръвни съсиреци и подобряване на кръвния поток. Ако се прилагат локално върху кожата, намаляват появата на увредените вени и влияе върху дебелината, здравината и течливостта на мембраните, позволявайки на хранителните вещества да се абсорбират. Предотвратяват навлизането на токсини.

• Накълцайте 2 домата на малки парченца. Блендирайте до гладка пюрирана смес. Нанасяйте локално върху кожата 3 - 4 пъти на ден, в продължение на поне 2 месеца.

Зехтин
Увеличаването на кръвообращението е от съществено значение, когато става въпрос за лечение на разширени вени. Зехтинът има противовъзпалителни, тонизиращи и успокояващи свойства, които след като се абсорбират през кожата, ще намалят размера на разширените и ще активират притока на кръв. Зехтинът също има високо съдържание на незаменими мастни киселини, витамин Е и минерали. Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини подобрява преминаването на кръвта във вените и възстановява функцията на еднопосочни клапани.

• Сложете малко зехтин в тенджерка, затоплете сместа лека, за да я активирате. С помощта на памучен тампон масажирайте кожата топлото масло за няколко минути. Повтаряйте два пъти дневно в продължение на поне 2 месеца.


Кайенски пипер
Кайенският пипер се смята за чудо за лечение на разширени вени. Това е един богат източник на витамин С и биофлавоноиди - антиоксидант, който се използва за лечение на алергии, вируси, артрит и други възпалителни състояния. Помага също така помага за намаляване на атеросклероза, насърчава фибринолитична активност и предотвратява фактори, които водят до образуването на кръвни съсиреци.

• Сложете 1 ч. л. лют червен пипер в чаша гореща вода и разбъркайте. Пийте тази смес 3 пъти на ден в продължение на 1-2 месеца.

Ябълков оцет, алое вера и моркови
Ябълковият оцет съдържа много протеини, ензими и полезни бактерии, но основното вещество в ябълковия оцет е оцетната киселина, която може да убие вредните бактерии или да предотврати размножаването им. Няколко проучвания върху животни показват, че оцетът може да намали триглицеридите в кръвта, кръвните съсиреци, холестерола и кръвното налягане.

Гелът от алое вера съдържа салицилова киселина и други антисептични съединения, които убиват бактериите, които причиняват акне. Съдължа много минерали, ензими, антиоксиданти и витамини А, С и Е, които работят заедно, за да засилят бариерата на кожата.

Морковите са чудесен източник на няколко витамини и минерали, особено витамин А, биотин, витамин К (филохинон), калий, сяра и витамин В6. Те помагат за възстановяване на кожната тъкан в случай на увреждане.

• Настържете средно голям морков. Вземете цедка и извлечете сока от настъргания морков в купа. Сложете 1 супена лъжица сок от моркови в друга купа. Прибавете 1 супена лъжица гел от алое вера в същата купа. Добавете 1 супена лъжица ябълков оцет и разбъркайте добре. Използвайте памучен тампон и прилагайте локално поне 3 пъти на ден в продължение на месец.


Зеле
Зелето е богато на неразтворими фибри, бета-каротин, витамини - В1, В6, К, Е и С и редица минерали като калций, йод, магнезий, желязо и сяра. Съдържа антиоксиданти и фитохимикали, които когато докоснат засегнатата област, те достигат до вените през порите и подпомагат съсирването на кръвта, като по този начин спират проникването на кръв.

• Вземете 3 листа зеле и ги нарежете на много малки парченца. След това блендирайте до гладка смес. Изцедете сока от листата. Нанасяйте локално поне 3 пъти на ден.

Семена от конски кестен
Семената на конския кестен са богати на кверцетин и кемпферол гликозиди - два много мощни антиоксиданта с интензивни възможности за борба с болестите. Екстрактът от конски кестен е едно от ефективните лечения за свободните радикали. Редовното му използване може да излекува хроничната венозна недостатъчност. Екстрактът от семената на конски кестен предотвратява разграждането на протеините в капилярните стени. Семената от конски кестен се използват от дълго време за лечение на разширени вени благодарение на неговите противовъзпалителни свойства, които помагат за повишаване на венозния ви тонус и намаляват симптомите, свързани с разширените вени.

• Купете гел от екстракт от конски кестен. Използвайте гела външно върху засегнатата област 3 пъти дневно, като го масажирате в кожата. Когато се използва редовно, може значително да намали болката и подуването на краката.

ЗАБЕЛЕЖКА: Дивият кестен съдържа значителни количества на отрова нарича ескулина и може да доведе до смърт, ако се консумира суров.
снимки: Pixabay
снимки: Pixabay

Невен
Невенът се бори с инфекции и възпаления. Съдържа флавоноиди, тритерпин, сапонини, и каротеноиди, които се смята, че действат за увеличаване на венозния тонус, подобряване на лимфния дренаж, и намаляване на капилярната хипермеабилност.

Може да се консумира като на напитка или се прилага локално като един мехлем. Има тонизиращи и успокояващи свойства, които, след като се абсорбират през кожата, намаляват размера на разширените вени и активират притока на кръв в засегнатите области. Масажът с невен облекчава болката и стимулира функциите на лимфната система. Това дава възможност за оптимално елиминиране на токсините при разширени вени.

• Напълнете една чаша с листа от невен. След това сложете в тиган с 4 чаши вода и варете 5 минути. Вземете памучна кърпа, потопете я в сместа и след това нанесете върху засегнатата област. Оставете да се охлади напълно. Прилагайте няколко пъти на ден в продължение на 1-2 месеца.

Магданоз и розово масло
Магданозът е богат на витамини А, К, С и Е, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, витамин В12, пантотенова киселина, холин, фолати, калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, цинк и мед. Съдържа няколко флавоноидни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане на свободните радикали, което е отговорно за проблеми, свързани с кръвта.

Витамин С има мощни свойства, произвеждащи колаген. Той се абсорбира и от порите на кожата много лесно и спомага за намаляване на появата на петна и белези, които го правят един идеален домашен лек за превенция и лечение на разширени вени.
Етеричното масло от роза се произвежда чрез извличане на Rosa Damascena и изследователите са открили, че съдържа няколко терапевтични съединения, за които е известно, че насърчават оздравяването в тялото. То подобрява кръвообращението, намалява обединяването на кръвта и укрепва кръвоносните съдове. Това е едно от най-добрите етерични масла за вени на краката. Кръвоносните съдове остават здрави и отпушени, а бъдещите появи на разширени вени ще бъдат предотвратени.

• Поставете една шепа нарязан магданоз в тиган. Добавете 1 чаша вода и варете 5 минути. Свалете от котлона, покрийте и оставете да се охлади. Прецедете течността. След това добавете 3 супени лъжици розово масло в прецедената течност и разбъркайте добре. Потопете памучното топче в сместа и нанесете върху засегнатата област. Изплакнете с топла вода. Повтаряйте това два пъти на ден в продължение на 2 месеца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X