Напишете дума/думи за търсене

Как да направим перфектния дресинг за салата (+рецепта)

В сезона на салатите може да ги направим много по-вкусни и атрактивни, ако овладеем изкуството да забъркваме дресинг.

Класически винегрет

Всеки трябва да знае тази простичка рецепта, към която обаче французите се придържат стриктно, когато приготвят зелена салата.

120 мл зехтин екстра върджин

40 мл оцет

сол и подправки по избор

Ползвайте различни мазнини

Класиката изисква да подправите салатата със зехтин екстра върджин, но вече на пазара се намират толкова разнообразни и здравословни продукти, че може само с различните видове мазнини да получавате салата с различен вкус.

Сусамовото олио например ще придаде азиатски привкус на салатата, особено ако поръсите отгоре и със сусам. Малиновото пък е леко сладко и толкова ароматно, че салатата от спанак ще се влюби в него. Ореховото е деликатно и придава характер на зеленчуците.

Нека е кисело!

С киселината също може да експериментирате – белият винен оцет е класика, но балсамикото също не е за пренебрегване. Вероятно сте пробвали и със сок от лимон, но следващия път изцедете портокал и опитайте да разнообразите салатата си. Шери, червено вино и сайдър също са възможности.

Вихрете се с подправките

Дотук обсъдихме основните съставки за дресинг, но те рядко са достатъчни. Омекотете киселината със захар или мед, добавете тръпчивост с горчица, засилете характера с лют пипер или люта чушка.

И понеже започнахме с френския винегрет, нека кажем, че във Франция слагат във винегрета провансалски подправки – мащерка, риган, босилек, мента. Вие експериментирайте с тях или с други, които харесвате – включете чубрица, девисил, копър, магданоз и т.н. С пресен кориандър пък ще получите истински азиатски дресинг, който пасва на всякакви салатки. Ще се изненадате, но ментата също е страхотно допълнение към салатен дресинг.

Ползвайте както сушени, така и пресни подправки – според вкуса и наличностите.

Не пропускайте чесъна

Пресованият чесън, дори да е минимално количество, преобръща вкуса на всеки дресинг. Той е подходящ за почти всички видове салати. Ако ароматът му ви се струва твърде силен, изпечете предварително една глава чесън във фолио и изцедете няколко скилидки в дресинга.

Соевият сос

Ако приготвяте салата с ориз и зеленчуци, добавете соев сос, така азиатската рецепта ще е изпълнена перфектно. Всъщност със соевия сос може да пробвате и в други дресинги, но внимавайте с количеството, защото той е доста солен.

За кремообразен дресинг

Някои салатки обичат по-плътните заливки и тогава на помощ идват майонезата, киселото мляко, течната сметана, пармезанът и т.н.

Дресинг за салата Цезар

Необходими продукти:

? ч. майонеза

2 парчета аншоа на дребно

1 малка скилидка чесън, пресована

1 ч.л. каперси

1 ч.л. сок от лимон

1 ч.л. вода

1 ч.л. дижонска горчица

1 с.л. настърган пармезан

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1 Смесете всички продукти и ги разбъркайте до пълна хомогенност.

2 Залейте салатата, добавете й парченца печено пиле, крутони и настържете още пармезан отгоре.

Този дресинг ще пасне страхотно и на картофена салата, на печени зеленчуци, пиле на грил, риба и др.

за още вкусни предложения, практични съвети, срещи с кулинарни блогъри и интервюта със специалити по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.

В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.

От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X