Напишете дума/думи за търсене

Обемната диета - ядеш, но отслабваш

Да се храниш до насита и въпреки това да се вталяваш – това е тайната на обемната диета или още “Волюметрикс” (Volumetrics Diet). Тя е поставена на 5-о място в класацията заедно с диетите MIND срещу алцхаймер и TLC против висок холестерол.

При този хранителен режим с главна цел отслабване чинията ви е пълна с големи по обем, но бедни на калории продукти, които създават чувство за ситост.

Какво представлява

Разработена от американската диетоложка проф. Барбара Ролс, обемната диета дели храната на 4 групи. Категория 1 (с много ниска плътност) включва плодове и зеленчуци без нишесте в тях, обезмаслено мляко и супи.

Категория 2 (с ниска плътност) означава нишестени плодове и зеленчуци, зърнени храни, корнфлейкс и мюсли, нетлъсто месо, варива и спагети.

В категория 3 (със средна плътност) има червено месо, сирене, пица, пържени картофи, салати с дресинг, хляб, гевреци, сладолед, пай.

Категория 4 (с висока плътност) бъка от крекери, чипс, шоколадови торти и бонбони, бисквити, ядки, масло, олио.

Обемната диета набляга на първите две категории, внимава с размерите на порциите в третата и отрича 4-ата. Всеки ден се закусва, обядва и вечеря. Солта трябва да е минимална. Разрешават се две междинни хранения и един десерт.

Колко строго ще я спазвате, зависи от вас, но философията е: пълна чиния с храна, стига калориите на грам да са малко. Това са плодовете и зеленчуците като броколи, пилешкото месо, морските дарове и бобовите растения, известни с контролиращото апетита въздействие, без да товарят с килограми. Допускат се агнешка пържола, малки порции малинов или ябълков пай, пълнозърнеста паста. Но калориите не бива да превишават 1400.

Съдържанието на водата в храната е решаващо: колкото повече, толкова по-добре. Това засища. Изберете супи, които да са 80-95 на сто вода, а също плодове и зеленчуци. В динята тя е 92%, в йогурта - 75%, в пастата – 65% - наблегнете на тях.

Алкохолът е разрешен в минимални количества.

Ако не може без вкусни разядки, заменете чипса и майонезата с настъргани моркови или хумус. Вместо печения кафяв картоф поднесете си батат (земна ябълка), който е богат на витамини, но беден на калории, затова е в 1-а категория. Пример - 1/2 кг моркови съдържат толкова калории, колкото 30 г фъстъци! 30 минути упражнения или бързо ходене на ден засилват ефекта от диетата.

Действие и точки

Фокусирана върху смъкването на килограми, обемната диета влияе добре и на сърдечносъдовата система с консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бедни на наситени мазнини и сол. Тя контролира кръвното налягане и холестерола.

Освен в общата класация обемната диета е на 5-о място и в сектора здравословно хранене; 2-а е по критерий най-добра за отслабване; 3-а е в подкатегориите най-добра срещу диабет и бързо сваляне на килограми; 7-а е в областта “лесна за изпълнение”; 12-а е в “най-добра за сърцето”.

Колко струва

Не се изискват скъпи специални продукти, харчове за инструктор или курсове. Диетата дава възможност за широк избор на храни според бюджета ви.

Лесно ли се спазва

Тъй като обемната диета не изключва цели хранителни групи, тя не изисква особени усилия и стомахът ви не стърже от глад. Проблемът е в изчисляването на калориите във всеки продукт и изборът на храни с ниска плътност. Подготовката на менюто може да затрудни онези, които не обичат да готвят.

Отслабва ли се

Това е основният смисъл на тази диета, богата на засищащи храни с нискоенергийна плътност. Установено е, че средно от нея се отслабва до 1 кг на седмица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X