Напишете дума/думи за търсене

Диетата на Орниш удължава живота

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

солидна питателност

чудесно сърдечносъдово здраве

недостатъци

не е лесна за спазване

не е много евтина

тип: нискомаслена

цел: променлива. Може да я свържете със загуба на тегло, с превенция на диабет, на рак на простатата и на гърдата и сърдечни заболявания, намаляване на кръвното налягане и холестерола.

твърдението: ще ви накара „да се чувствате по-добре, да увеличите продължителността на живота си, да отслабнете и да подобрите здравословното си състояние”.

теорията: колкото повече променяте диетата, толкова по-здравни ползи ще жънете. Ако искате да отслабнете с няколко килограма, някои дребни ограничения ще ви помогнат за това. Ако искате обаче да подобрите състоянието на сърцето си, то със сигурност трябва да промените някои от ежедневните си хранителни и социални навици.

Как работи

Професор Дийн Орниш – създателят на тази диета, категоризира храната в пет групи. Първата е най-здравословна, последната нетолкова. Освен към храната неговият поглед е обърнат и към управлението на нивото на стрес, което той третира като едно от основните ядра на този хранителен режим. За да го контролирате, той препоръчва дълбоко дишане, медитация и йога. Доктор Орниш съветва горещо и да прекарваме повече време с любимите си хора, защото когато се осланяме на тях за подкрепа и обич, това със сигурност влияе ползотворно на здравето.

Ще отслабнете ли

Зависи, тъй като има различни вариации на тази диета. Но ако тренирате редовно и изберете меню, пълно с храни от трите най-здравословни групи – животински и пълнозърнести продукти и риба, е абсолютно възможно.

Съществуват ли рискове за здравето

Не. Доктор Орниш и неговият екип са първите, които доказват, че сърдечносъдовите заболявания може да бъдат лекувани без операции или медикаменти. След първата година, прекарана на тази хранителна програма, запушените артерии на пациентите стават все по-малко. Освен това тази диета намалява кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. Добра е за превенция на диабет.

Лесна ли е за спазване

Неособено, тъй като повечето от хората, които я практикуват, имат трудности да спазват едно от основните условия – нивото на мазнините да е само 10% от дневния калориен прием. За сметка на това може да консумирате храни с омега-3 мастни киселини и да приемате мултивитамини.

Ситост

Огромното количество фибри, което приемате с пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, със сигурност ще ви държи сити.

Скъпа ли е

Ако изберете да консумирате продуктите от най-здравословната група от спектъра на доктор Орниш, в която са включени риба, животински продукти и пълнозърнести храни, може да не е най-евтината диета на света.

за срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X