Напишете дума/думи за търсене

Признаци, че пием твърде много кафе и последствията от това

Средно човек консумира 3,1 чаши кафе на ден и това само доказва, че съвременният свят не може да живее без тази вълшебна напитка. Не случайно кафето се превърна в култура. Наред с положителните му ефекти, има и негативни, за които всеки трябва да знае.

1. Проблеми със стомаха
Кафето има слабително действие. То отделя хормон, който кара стомаха да ускори активността в дебелото черво. Консумирането на твърде много от тази напитка може да доведе до редки изпражнения и до диария. Освен това кафето насърчава появата на гастро-езофагеален рефлукс. Ако имате проблеми със стомаха, е по-добре да намалите консумацията на кафе.

2. Може да се почувствате уморени на следващия ден
Кафето стимулира нервната система заради съдържанието на кофеин и подобрява физическата сила с 11-12%. Но има лоша страна. Нивата на аденозина - химичен елемент, който се намира в кафето, първо се увеличава, а после спада. Някои проучвания установяват, че ако сте пили твърде много кафе, може да се почувствате уморени и да заспите. Освен това се събуждате уморени.

3. Може да изпитате тревожност
Кофеинът повишава бдителността, блокирайки аденозина, който ви уморява. Но ако приемате големи дози кафе всеки ден, това може да доведе до безпокойство и нервност. Кафето е спусък за отделяне на адреналин, който може да повлияе на вашето поведение. Ако забележите, че сте станали твърде нервни, е добре да опитате да контролирате консумацията на кофеин.

4. Изпитвате безсъние
Кофеинът помага да останете будни, но в същото време може да повлияе на съня ви. Високият прием на кафе може да увеличи времето, необходимо за заспиване. Вие буквално спите по-малко и се уморявате повече през деня.

5. Имате ускорен пулс и изпитвате умора
Ефектът на ускорения пулс не се появява при всички, но все още е доста често срещан. Доказано е при млади хора, които са приемали високи дози кафе, че кофеинът може да увеличи пулса им. Пиенето на кафе не се препоръчва на хора, които имат проблеми с кръвното налягане и със сърцето.

6. Ускорява метаболизма и води до пристраствяне

Кофеинът е добавка за изгаряне на мазнини. Проучванията показват, че засилва метаболизма с 3-11%. Важно е обаче да бъдете внимателни, защото някои хора имат непоносимост към кафето и негативните ефекти са много по-лоши от положителните. Проблемът е, че може да се пристрастите към тази напитка и да спрете да пиете достатъчно вода - от което тялото ви всъщност се нуждае.


Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X