Напишете дума/думи за търсене

Храни, подходящи за бъбреците през зимата

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.

Поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите. Да се лекуват, след като са се появили, е все едно да се копае кладенец, когато ожаднеем.

Климатичен фактор

През зимата температурите по нашите географски ширини са ниски, следователно климатичният фактор, който най-лесно може да навреди на организма през този сезон, е студът. В традиционната китайска медицина той се определя като болестотворен фактор от тип Ин, което означава, че уврежда Ян енергията, отслабва и забавя жизнените процеси. Ако в тялото проникне патогенен студ, се появяват симптоми като втрисане, болки в крайниците, лошо кръвообращение, студени ръце и крака, липса на изпотяване, главоболие, усещане за студ в корема, болки в ставите, диария с отделяне на непреработена храна, обилна и светла урина.

Студът предизвиква свиване, сгъстяване и застой в организма. При проникване в тялото той може да наруши свободната циркулация на жизнената енергия Ци и кръвта, което е сред основните причини за появата на болка, да предизвика затваряне на кожните пори, което създава проблеми с изпотяването, както и мускулни гърчове, които нарушават подвижността на крайниците.

През зимата студът е навсякъде и ако не се пазим, той може лесно да проникне в тялото и да понижи имунитета. Особено внимание трябва да се отдели на стъпалата, защото през зимата патогенният студ прониква най-лесно през тях.

Храненето през зимата

През зимата енергията в природата и нашето тяло се движи надолу и навътре, а навън е студено, ветровито и обикновено вали сняг.

За да сме в хармония с природата и да съхраним здравето, трябва да регулираме и хранителния режим в съответствие с тези промени.

През студените месеци на годината е препоръчително да се консумира храна, която затопля организма, подсилва бъбреците и насочва енергията надолу и навътре. Не бива да забравяме и за сърцето и да добавим храни, които са полезни за него.

Традиционната китайска медицина съветва през зимата да подсилим организма, за да подобрим метаболизма, да укрепим имунната система и да се справим по-лесно със студа. Но подсилването трябва да е умерено и балансирано.

Затоплящите организма храни и тези богати на хранителни вещества ще ни помогнат да устоим на студа.

Това са телешкото, овчето и пилешко месо, кореноплодните растения и ядките, подправки като дафинов лист, карамфил, розмарин, копър, черен пипер, джинджифил и др.

От методите за готвене също могат да се добавят такива, които затоплят храната. Това са готвенето на бавен огън и варенето. През зимата е препоръчително храната да се обработва по-дълго време. По този начин вероятно част от витамините ще бъдат загубени, но на организма ще му бъде по-лесно да усвои така приготвеното ястие и няма да се налага изразходването на излишна енергия за този процес.

Освен обработената храна през зимата не бива да забравяме и за пресните плодове и зеленчуци, но те трябва да са в по-умерени количества. Студените храни и напитки също трябва да се ограничат.

В Китай през зимата е популярно за подсилването на организма да се приемат различни тонизиращи средства и имуностимулатори. Една китайска поговорка казва, че тонизирането на организма през зимата дава сили на човек “да се пребори с тигъра през пролетта”. Но с тях не бива да се прекалява, защото могат да предизвикат излишък от топлина в тялото. Препоръчително е при приема на подобни средства да се съобразим с индивидуалното състояние на организма и да се посъветваме с лекар по традиционна китайска медицина.

При усещане за горещина в тялото, като сухота в гърлото и устата, висока температура, и при настинки или възпаления, не бива да се използват тонизиращи организма средства. Те трябва да се заменят с билки и храни, които действат антивирусно, противовъзпалително и охлаждащо.

В грижите за здравето не само през зимата, но и през цялата година, недейте да следвате сляпо принципа “колкото повече, толкова по-добре”. Вместо това “пуснете стрелата в целта”, тоест използвайте лекарството (под формата на билки, тонизиращи добавки и т.н.) тогава, когато наистина се нуждаете от него.

Зимата е време, когато трябва да обърнем по-специално внимание на бъбреците. Соленият вкус въздейства пряко на този орган и в умерени количества регулира баланса на телесните течности в организма.

Известният китайски лекар Сун Съмяо съветвал през зимата да се намалят солените храни и да се увеличат билките с горчив вкус, защото те подхранват сърцето. Горчивите храни изчистват от кръвта лошия холестерол и токсините. Полезни за сърцето и кръвта са годжи бери, червеното цвекло, хинапът, целината, грейпфрутите, розмаринът.

Храни, които са подходящи за бъбреците през зимата, са сладкият картоф, бобът, овчето месо, лунйен (драконово око), както и храните с черен цвят като черният ориз, черният сусам, черната соя.

Супите и кашите също са сред идеалните храни за зимата, защото са лесни за усвояване от организма, затоплят го и ако в тях се добавят подходящите продукти, се превръщат в подсилващо и укрепващо средство. Традиционната китайска медицина ги препоръчва и като лечебно средство, и като ежедневна част от хранителния режим.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X