Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Нона Йотова: Правя фантастично пиле по селски (+рецепти)

Коя ви е любимата чуждестранна кухня?

От по-екзотичните, любима ми е тайландската. В нея има богата палитра от вкусове, която се съчетава чудесно - люто, кисело, сладко. Харесвам и индийската.

Какво Ви впечатли от кухнята на различните народи, които сте посетила зад граница?

Не може да не те впечатли кухнята в Италия, във Франция. Там виждаш как хората имат уникална култура на хранене. Те отдавна не ядат боклуци, а държат на качествена храна, която сами приготвят и поднасят с вкус, за да е приятна и за очите.

Коя е любимата Ви подправка?

Много обичам джинджифила и си правя чай от него. Нарязвам парчета джинджифил и го запарвам. Държа на него особено през зимата, когато властват грипни епидемии. С моята професия е ужасно да се разболееш, да ти падне гласът или нещо подобно. Ако човек има проблем с гърлото нека пие чай от джинджифил с мед и лимон. Много помага. Други любими подправки са ми къри, шафран, кориандър и куркума.

Скариди с кокосово мляко по тайландски

Богато на протеини

необходими продукти:

400 г скариди

1 глава лук

1-2 скилидки чесън

1 с. л. джинджифил, на дребно или настърган

1 с. л. сладко къри

1 кутия кокосово мляко

1 с. л. кафява захар

1 малка люта чушка

2 с. л. зехтин

2 дафинови листа

сол

черен пипер

кориандър

начин на приготвяне:

1. Нарежете лука и чесъна.

2. Настържете или нарежете на дребно джинджифила.

3. Добавете кориандъра и лютата чушка.

4. Всичко това задушете за около 20 мин.

5. След като лукът омекне, добавете кърито, захарта, дафиновия лист и подправките на вкус.

6. Добавете обелените скариди и ги гответе за 2 минути.

7. Залейте с кокосовото мляко и варете 4-5 минути. Когато сместа започне да се сгъстява я свалете от котлона.

Може да сервирате ястието с ориз или оризови нудли и резени лайм.

Пиле по селски

Богато на витамин А

необходими продукти:

1 пиле

100 г червени чушки, печени и белени

2-3 моркова

2 домата, на кубчета или резени

1 лук

вино

3-4 скилидки чесън

начин на приготвяне:

1. Задушете пилето в тенджера под налягане с малко вино.

2. През това време направете същото с морковите и лука и малко зехтин в тиган или касерола.

3. Добавете задушените зеленчуци, доматите и чушките към пилето и гответе за кратко, за да се смесят ароматите и вкусовете. Ястието става по-ароматно, ако чушките се изпекат на котлона преди началото на готвенето.

В морковите се съдържат витамини от групата Б, които спомагат за нормалното функциониране на нервната система.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X