Напишете дума/думи за търсене

Ирина Флорин не сяда на масата без люти чушки

Като малка певицата Ирина Флорин често се мотаела около майка си и бабите си в кухнята. Въпреки това приготвила първото си истинско ястие, когато била близо 30-годишна. Причината бил синът ѝ. За него направила крехко агнешко месо. Получило се много вкусно, затова и до днес присъства в менюто ѝ.

Макар че не готви от ученическите си години, това не значи, че няма истории от кухнята. Когато баба ѝ точела баница, го правела майсторски. Хвърляла и въртяла корите, за да станат тънки. Веднъж някой я извикал навън и Флорин взела нещата в свои ръце.

Започнала да мята корите, но само ги залепила по стените на стаята

Детето на певицата не върши такива пакости като майка си. Напротив, той дори умее да си приготвя сам палачинки, при това се получават много вкусни. “Аз само му купих специален тиган за тях”, казва с гордост певицата. Натовареният ѝ график, не ѝ позволява да му готви всеки ден, но когато в почивните дни се освободи, му приготвя баница, щрудел или друга традиционна храна.

Не пренебрегва и чуждите кухни. Обожава испанската паеля и италиансите паста и пица. “Те са уникални.” За жалост, обаче Флорин рядко се натъква на заведения в България, които могат да докарат традиционния италиански вкус. От германската кухня обожава приготвянето на свинското и телешкото. Испанците и французите пък са майстори в печенето на риба.

“Гърция има страхотна кухня”,

категорична е Флорин. Харесва всичко в нея, дори октоподите и скаридите. Турската не пада по-долу. Една от причините да ѝ харесва е традиционната пикантност в повечето ястия.

Изпълнителката на “Цвят лилав” намира за най-странен вкуса на суровата стрида. “Него или го харесваш, или не”, казва със смях.

“Не сядам на масата без люти чушки”, категорична е Флорин. Обожава вкуса им. Затова държи в буркан в кухнята си едро смляна люта чушка, която често добавя в храната. Дори всеки ден пие около литър чай от джинджифил, който не подслажда по никакъв начин дори и с мед. Джинджифилът поддържа имунитета и влияе положително на стомаха, защото спомага за изгарянето на мазнини в тази област.

“Много рядко ям сладко, предпочитам киселото или лютото”, казва певицата. Въпреки това, когато приготви някакъв десерт за сина си, хапва от него. Иначе не би се изкушила от сладкишите в магазина.

Флорин не се ограничава от храната, за да пази фигурата си. Тя спортува почти всеки ден.

Вкъщи тренира пилатес и прави упражнения с гири

или клекове. Главната цел на изпълнителката е да поддържа тонуса на тялото си. “Аз мога и през ден да тренирам, но за мен е важно да се раздвижа, да се почувствам добре, да вдигна малко кръвното, защото ми е ниско”, казва със смях Флорин.

Плодовете, които си избира, зависят от сезона. Зимата се спира на дюли и ябълки. По-рядко прибягва към банани и мандарини. Пролетта включва в менюто си ягоди и череши. През лятото залага на гроздето, динята и пъпеша.

Певицата обича да готви, въпреки че не го прави често. Умее да прави пуйка със зеле, свинско с целина и картофи и още куп местни манджи. Когато обаче се вихри в кухнята, винаги използва две съставки - емоция и творчество. Затова и резултатът просто се получава.

Флорин има рецепти, в които майсторски се е усъвършенствала. Въпреки това не се страхува да импровизира с вкусовете. Когато някоя подправка е свършила, не тича до магазина, а просто я заменя с друга, която ѝ е подръка.

Изпълнителката на “Цвят лилав” готви в големи глинени съдове предимно някакво месо - телешко, свинско, пуешко или патешко. То, разбира се, е капризно и изисква поне 4 часа готвене. Така обаче се получава наистина вкусно и сочно.

Флорин не обича да товари месото с ненужни подправки, защото със смесването на много аромати се губи същественото. Тя го овкусява с черен пипер, кимион и задължително суха люта чушка.

В телешкото и агнешкото винаги добавя розмарин

Освен в кухнята, Флорин не забравя сцената. На 24 февруари ще има акустичен концерт заедно с бенд на живо в “София лайф клуб”.

Нейната рецепта за Торта с боровинки

Необходими продукти:

1 кг замразени боровинки, 4 пликчета бишкоти, 2 компота белени кайсии или праскови, 1 л мляко, 4 яйца, 5 ванилии, 1 кора от лимон, 1 кофичка сметана, ядки (натрошени орехи, бадеми, лешници), захар, 1/2 ч.ч брашно

Начин на приготвяне:

Размразяваме боровинките, запазени от лятото. Приготвяме млечния крем, като разбиваме яйцата, брашното и захарта. След това към тях добавяме 1 ч.ч. прясно мляко. Слагаме остатъка да кипне. Бавно сипваме яйчената смес в тенджерата с врящо мляко, като разбъркваме, докато се сгъсти достатъчно. След това прибавяме ванилията. Измиваме много добре лимона и настъргваме кората му на ситно ренде в крема. Взимаме голям дълбок съд и сипваме в него течността от компотите. Потапяме в нея бишкотите, преди да ги наредим в тавата, за да станат сочни. Тортата приготвяме, като редим 2 реда от потопените бишкоти, млечен крем, след това един ред от плодовете, останали от компота, и орехи. Повтаряме тази последователост, докато съставките свършат. Трябва да оставим част от крема, в която добавяме още малко захар, и разбиваме. С нея намазваме тортата. Най-отгоре поставяме един дебел пласт от боровинките. Слагаме я в хладилника и след 2-3 часа е готова за консумация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X