Напишете дума/думи за търсене

Увивни и катерливи цъфтящи растения

Тумбергията обича повече слънце, но се държи добре и при леко засенчване.

Поливането трябва да бъде редовно, а подхранването - поне 2 пъти в месеца. Цъфтежът продължава от началото на юни до късна есен.

Азарината е по-взискателна

Лофос или Азарина е увивна принцеса с цветове в синята гама. В Северна Америка, откъдето произхожда, е многогодишна, но у нас се отглежда като едногодишно растение.

Семената се засяват по същото време като изброените досега, но с изнасянето ѝ трябва да се внимава

Азарината не понася добре ниски температури и продължителна пряка слънчева светлина, което я прави малко по-взискателна.

Този факт обаче позволява да се отглежда не само като външно растение, но и в домашни условия.

Все пак, за да цъфти обилно, светлината трябва да е интензивна, поливането редовно, а подхранването на 2 седмици.

За да се разклони и сгъсти, е препоръчително в ранните фази на развитие да се прещипят връхчетата

Засадена в саксия, Азарината може да се пусне надолу като каскадно растение или да се оплита по стълбичка, или по друга опора. В катеренето има нужда от помощ, защото не се увива сама, но дългите и тънки леторасли позволяват всякакви манипулации.

Декоративен грах и фасул

Две по-познати увивни цъфтящи растения в нашата страна са декоративните грах и фасул. По някаква причина тук не се обръща много внимание на декоративната им стойност, но именно грахът и фасулът могат да радват окото с интересните си дву- и трицветни цветчета, събрани в китки. Нюансите са от нежно розово до наситено червено и лилаво.

Мустачките вършат тази работа. Декоративните прдставители се отглеждат по същия начин като свойте високодобивни роднини.

Въпреки че единствената им цел е да красят, семената им могат също да се ядат или да се съхранят за засяване през следващата година.

Много интересен сорт е фасулът Вигна - шушулките, които образува, могат да достигнат метър дължина, а цветовете са оранжево-червени.

Друг вариант, който предлагат бобовите, е с пурпурно оцветени листа и шушулки. Тези вариатети внасят контраст на фона на останалата зеленина в градината и се поддържат лесно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X