Напишете дума/думи за търсене

Цветята през септември

Не само хризантемите са пъстри през есента

Есента е период на преход. Много цветя завършват жизнения си цикъл и отмират, други се освобождават от тежестта на листата и преминават в заслужен покой.

Наблюдавайки този процес, ни се иска да удължим максимално дълго красотата на градината.

Най-често предлаганото решение в магазините за цветя е хризантемата. Следват я малките и ароматни виолки. Комбинацията между тях гарантира цветове до октомври-ноември, а защо не и до декември.

Съветът ни е да купувате хризантеми с няколко цъфнали цветчета и много пъпки. Уверете се, че растението е здраво, няма нагризвания по листата и петна, а корените се подават през дренажните отвори.

Цветовата гама съчетайте по свой вкус. Ако не сте подготвили разсад за теменужки, можете да си купите готов.

Цената за саксийка е от 0,60 до 1,50 лв. в зависимост от магазина и количеството.

Избирайте растения с цвят, добре облистени и без повреди. Теменужките се нападат от акари, трипс и доста често заболяват от брашнеста мана. Затова внимавайте!

Между есенните цветя в градината може да засадите декоративно зеле, разноцветни салати и други листни зеленчуци, както и кореноплоди - репички, моркови. Така освен декоративен ефект ще имате и пресни салатки. Експериментирайте!.

Засадете нарцисите в група 

От 1 до 10 септември

От септември нататък се садят луковици. Това е всеизвестен факт. През първата десетдевка от месеца се засаждат нарцисите, но и след това не е късно.

Препоръчва се засаждането да стане минимум 2-4 седмици преди настъпването на отрицателни температури и замръзването на почвата. Спрямо размера на самата луковица се определя и дълбочината на засаждане в почвата (от 1 1/2 до 5 пъти размера на луковицата).

Колкото по-лека е почвата, толкова по-голяма е дълбочината. За най-добро представяне засадете нарцисите (а и не само тях) в група от по 5 до 25 броя.

Колкото по-дребни са цветовете, толкова повече луковици се засаждат на едно място. Иначе разстоянието от луковица до луковица е между 7-8 и 15-20 см.

Добре е да обозначите по някакъв начин, че на мястото са засадени луковици, както и да поддържате площта чиста от плевели. Нарцисите не са взискателни, но ще се чувстват най-добре на слънчево и защитено място.

Ако искате да се радвате на цъфнали нарциси около Коледа, е време да започнете с "лъжите". Времето, необходимо на луковиците да се събудят и разцъфтят, е между 6 и 10 седмици и зависи от условията на отглеждане и от самото растение. За форсиране на луковици ще говорим допълнително. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X