Напишете дума/думи за търсене

Цветята през септември

Актуални проблеми в цветното царство

Успоредно с наболелия въпрос с чемшировия молец и гъсениците, които безмилостно унищожават, на дневен ред изскача още една гъсеница. Тя не е толкова опасна! Проблемът е, че си хапва сладко, сладко пъпките на мушката и сакъзи, както и на петунии.

Най-неприятно е да се събудиш сутрин, да излезеш на терасата с чаша кафе и намерение да се порадваш на цветовете. Вместо това виждаш надупчени млади пъпчици и множество изпражнения по листата на мушкатото.

Врагът е Heliothis virescens. Гъсеницата е зелена до кафява според възрастта си. Храни се предимно с пъпките на растения от семейство Пеларгониум и род Никотиана, но и с други. Най-активна е на свечеряване. Тогава се виждат и най-добре.

През деня се крият под листата и в основата на стъблата. Борбата с тази гъсеница е по-лесна. В домашни условия се препоръчва събиране на ръка в чашка със сапунен разтвор. От домашно приготвените отвари помага тази от пелин. С нея освен пръскане може и да се полива.

Химичните препарати имат мигновен ефект, но преценете ситуацията. Понякога няма нужда да прибягвате до отрови веднага. Потърсете яйца. Те са малки, бели и са разположени предимно под листата на пеларгониите. Отстранете ги механично.

Сухите букети се подготвят сега

През зимата няма много цветове, на които да се радваме. Натуралната естетика на сушените цветя идва на помощ в този момент.

Сушенето на цветя не се различава по нищо от това на билките и подправките. Достатъчно е да направите букетчета от различни цветове, клонки със семенни кутийки и цветни плодчета. Снопчетата се връзват и се закачат на проветриво и защитено от дъжд място с дръжките нагоре.

Стръковете са готови, когато започнат да стоят прави. Сушеният букет може да съдържа цветове от лавандула, от хортензия, гипсофил, статица, полски треви и цветове, както и много други. Семенните кутийки на мак, физалис, нигела, житните класове, памук, папур и др. са също чудесни допълнения.

Сухото букетче може да украси всяко кътче от дома, а най-хубавото е, че ще изтрае цяла зима. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X