Напишете дума/думи за търсене

Пролетно подхранване на божурите

Ако правилно и редовно подхранвате божурите по време на вегетацията (особено през пролетта), през лятото те ще ви се отблагодарят с пищни цветове.

Божурът може дълго да расте и обилно да цъфти на едно и също място. За това обаче трябва да се полагат грижи. След третата година, когато божурът започне да цъфти, освен от редовно поливане и окопаване, се нуждае и от допълнително подхранване.

Първото подхранване трябва да се направи веднага след стопяването на снега. В този момент растението се нуждае от калий и азот: 10-15 г азот и 10-20 г калий на корен

Второто подхранване се прави в периода на бутонизация. Торенето трябва да се състои от азот (10-15 г на корен), фосфор (15-20 г) и калий (10-15 г).

Трети път божурите се торят 1-2 седмици след цъфтеж, когато се залагат новите пъпки и клонки. Подхранването става с фосфор (15-20 г) и калий (10-15 г).

При внасянето на торовете трябва да се следи за нормата им. Излишното количество (особено на азот) стимулира развитието на листната маса, но забавя развитието на пъпките.

Листно торене

За да можем през целия сезон да се възхищаваме на ефектно цъфтящи божури, младите и възрастните храсти веднъж месечно се пръскат с комплексни минерални торове. Използва се пръскачка или лейка със ситна решетка. За да може разтворът по-дълго да се задържи върху листата като прилепител се използва настърган домашен сапун или прах за пране (1 суп. лъжица на 10 л разтвор)

Правилното и навременно торене ще помогне вашите божури да растат здрави и цъфтящи. Но не забравяйте, че за най-добър ефект, тези процедури трябва да бъдат придружени от обилно поливане и разрохкване на почвата около растенията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X