Напишете дума/думи за търсене

Трите вида приятелство според Аристотел

Аристотел винаги е отдавал специално значение на понятието приятелство. Той твърди, че ще се натъкнем на три различни вида приятелство през живота си. Но само един от тях може да се превърне в наистина страхотна, удивителна, безкористна, значима връзка.

Толкова често гледаме на философите като на уважаван, но далечен извор на мъдрост. Това са гласове от отдавна минали времена, които цитирате от време на време.
Аристотел смята, че приятелството е мястото, където се научаваш да даваш и получаваш.

„Не е благородно да се надяваш на услуги в замяна, защото само безсрамният човек има нужда от благодетели, а приятелството е преди всичко свобода. Това е най-добродетелното състояние на съществуване.”

Аристотел
И тук идва идеята на философа за трите типа приятели.

Приятелство от личен интерес
Добре известно е, че някои хора използват други за собствена изгода. Някои индивиди стигат дотам да мислят и за приятелството по този начин, за да извлекат нещо от него.

Вярно е, че винаги очакваме да получим нещо от тези отношения: подкрепа, доверие, добри моменти и т.н. Но има хора, които ще ви ласкаят и манипулират, за да получат социален статус, признание и прочее.

Приятелство за удоволствие
Това е типът, който обикновено се появява често, когато сте дете или тийнейджър. Но по-късно, когато станете по-придирчиви, по-внимателни и използвате правилните филтри, започвате да осъзнавате, че този вид приятелство е нож с две остриета.

Но по какво се различават приятелството, основано на личен интерес, и приятелството, основано на удоволствие? В този първи вид някой се опитва да извлече някаква полза от приятелството (услуги, достъп до други хора и т.н.). Във втория вид всичко, което искат, е „да си прекарат добре“.

Това са индивиди, които живеят празен, безсмислен, хедонистичен начин на живот, където единствената причина, поради която искат да прекарват времето си с други хора, е да се релаксират или забавляват. Така че, ако имате нужда от истинска подкрепа за проблем или когато нещата не вървят добре, вашият фалшив приятел ще се изпари яко дим.

Идеалното приятелство
Третият вид е най-солидният и най-редкият. Това е приятелство, което надхвърля ползата или удоволствието. Вместо това вие наистина оценявате другия човек такъв, какъвто е.
Тук има и щедрост, защото не се опитвате да извлечете нищо от отношенията. Всичко, което искате, е да прекарвате приятно заедно, да споделяте живота си и да бъдете рамо, на което да се опрат.
Основава се на доброта и Аристотел дори каза, че е почти като романтично партньорство. Защото в крайна сметка идеалните приятели, истинските приятели не се срещат често в този живот.
Те са хората, с които може да бъдете дълбоко интимни и без да се притеснявате, че ще се обърнат срещу вас. Те са хората, с които ще споделяте опит, спомени и обещания, такива, които нито времето, нито разстоянието могат да разделят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X