Напишете дума/думи за търсене

Депресирано ли е кучето? 6 симптома, за които трябва да внимавате

Има доказателства, че кучетата могат да облекчат депресията при хората, което е страхотна новина за любителите на тези животни.

Но закопчайте коланите, защото това е двупосочна улица!
Д-р Зак Пилософ, консултант ветеринарен лекар в Healthy Paws Pet Insurance, твърди, че кучетата също изпадат в депресия и това може да прилича много на това състояние при хората.

Кучета, които нямат апетит, не се вълнуват от любимите си неща, показват ниска енергия или спят през цялото време, може да са депресирани. Д-р Пилософ дава известна представа за това какво може да причини депресията и как да я забележите, за да може да помогнете на вашия любимец да я преодолее.

Какво причинява депресия при кучета?
Истинската кучешка депресия възниква след по-значими събития като загуба на член на глутницата. „Тъй като кучетата са естествено ориентирани към семейството чрез манталитета на глутницата, загубата на близък член на семейството може да бъде достатъчна, за да увреди сериозно емоционалното състояние на кучето“, споделя д-р Пилософ. Той добавя, че оставането на животното само за по-дълги времеви периоди от нормалното, независимо дали поради промяна в графика или нов член на семейството, също може да събори добруването на кучето.

Някои породи, особено от стадни и работни, ще изпаднат в депресия без достатъчно умствена и физическа активност. Тези кучета се нуждаят от стимулация, за да поддържат здравословно
мислене.

Депресията не е заразна, но понякога нещастието обича компания. Докато науката не е доказала, че кучетата наистина могат да поемат депресията на своя стопанин, д-р Пилософ казва, че кучетата улавят човешките емоции. „В много ситуации има абсолютно субективна връзка с това кучето да се храни с енергията на собственика и да стане тъжно или дори депресирано. Въпреки това има и много ситуации, в които едно куче се превръща в „противоотрова“ на хората срещу тяхната тъга.“

Как може да лекуваме депресията на кучето?
Лечението на кучешката депресия изцяло зависи от причината, която невинаги е ясна веднага. Може да изисква комбинация от лечения и някои проби и грешки. Една ключова разлика между човешката и кучешката депресия е, че ветеринарите обикновено не предписват антидепресанти на животните.

Д-р Пилософ е категоричен, че лекарствата се използват по-често за тревожни разстройства при кучета, а не за тъга. „Лечението на депресия при кучета по-вероятно ще бъде насочено към разбиране на причината за появата на депресия при тях и опит за намиране на директни решения на проблема.“

Например кучета, които нямат умствена стимулация, трябва да бъдат предизвиквани повече чрез техники за обучение, научаване на нови трикове и интерактивни играчки. Кучетата, депресирани от времето, прекарано сами, може да се нуждаят от допълнителна разходка през деня.

Загубата на член на семейството - независимо дали е друг домашен любимец или човек - е много трудна за лечение, както знае всеки, който е претърпял скърбяща загуба. Понякога просто да сте там за кучето си и да го гушкате, за да му кажете, че сте до него, е добра тактика.

6 признака, че вашето куче може да е депресирано

1. Ниска енергия
Както при хората, депресията при кучетата често се причинява от промени в нивата на серотонин. Това се проявява в летаргия и нещо, което може да изглежда като мързел. Ако кучето ви бързо премине от любящи разходки и скачане при всяка възможност, за да донесе топка за тенис, към проява на незаинтересованост към любимите си занимания, то може да в депресия.

2. Промяна в хранителните навици
Кучетата живеят за времето за хранене. Кучетата, които се чувстват отпаднали, обикновено ядат по-малко или проявяват само лек интерес към храната си.


3. Промяна в навиците за сън
Летаргията, която се превръща в 24/7 време за сън, би трябвало да бие алармата за тревога. Според д-р Стенли Корен, който е написал около дузина книги за поведението на кучетата, животно, което се оттегля в леглото си или дреме, вместо да играе, често е индикатор, че нещо не е наред. Това със сигурност може да е знак, че вашето кученце се е наранило физически, но болката често е съчетана с писък или промяна в движението, а не със сън. Ако нищо на повърхността не изглежда нередно, вашето куче определено може да се чувства депресирано.

4. Тревожно или обсесивно поведение
Докато някои породи са по-тревожни и бдителни от други, всяко куче, което внезапно се фиксира върху определено поведение, може да проявява симптоми на депресия. Честото постоянно дъвчене на една лапа или нокът може да означава, че кучетата са разстроени или се чувстват отпаднали. Ако вашият типично дружелюбен любимец спре да ви поздравява на вратата и започне да се крие във всекидневната, нещо определено не е наред.

5. Агресия
Докато агресията е по-рядка, когато става въпрос за депресирани кучета, това може да се случи. Депресията и безпокойството често вървят ръка за ръка и ако кученцето позволи на това безпокойство да надделее, това може да изглежда като страшно поведение. От друга страна, кучетата, които се чувстват пренебрегнати, ще търсят внимание.


6. Липса на интерес към любими дейности
Ако любимото нещо на света на вашето куче е паркът за кучета и изведнъж то не прояви интерес (или развие незаинтересованост за определен период от време), то може да е депресирано. Същото важи и за вълнението от определени хора. Кучетата, които обикновено стават, за да поздравят всички (или любимия си човек), може да решат да останат на място, ако се чувстват много потиснати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X