Напишете дума/думи за търсене

Бърз и лесен начин да дадете хапче на кучето си

Понякога и те се разболяват, а най-често имаме нужда да им дадем хапче за обезпаразитяване. Те обаче не обичат да пият лекарства. При много стопани проблемът става сериозен, защото животното научава кога те се протягат да му бутнат хапа в устата и бягат или ръмжат и дори хапят. Най-много ухапвания от домашни животни стават именно при опити от страна на стопаните да дадат някакво хапче.

Ето един много прост и ефективен начин да помогнете на вас и на вашето куче, за да си изпие бързо лекарството или обезпаразитяващото.

Ще са ви необходими:

  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • 2 супени лъжици пилешки бульон
  • 2 супени лъжици брашно

Смесете всички съставки заедно, за да образувате тесто. Разточете на набрашнен плот и нарежете на малки правоъгълници. Свийти ги в малки тръбички със затворено дъно. Така ще се образуват съдчета с отворен край. Съхранявайте в херметически затворен контейнер и използвайте в рамките на няколко седмици. Можете също така да ги съхранявате в хладилник.

За да използвате „капана за хапчета“, поставете хапче от вътрешната страна, притиснете отгоре и дайте на кучето си. Ако са течни лекарствата, следвайте същата процедура, но дръжте „капана“ изправен през цялото време, преди да притиснете горната част затворена. Ако се прилага голяма доза, може би ще се наложи дозата да се раздели на две части.

Какво фъстъчено масло?

Това зависи изцяло от вас и вашето куче, разбира се. Важно е да се уверите, че вашето фъстъчено масло е натурално и не съдържа добавени подсладители. Някои марки фъстъчено масло съдържат ксилитол, който може да бъде токсичен за кучета. Може и сами да си направите фъстъчено масло, като смелите фъстъци в кухненския робот.

Може и да замените маслото с друго – например орехово, но не забравяйте, че някои кучета имат проблеми с храносмилането на бадеми, така че бъдете наясно какво може да яде вашият любимец. Също така не забравяйте, че всички видове масло от ядки са с високо съдържание на мазнини. Въпреки че са добри мазнини, те все пак причиняват наддаване на тегло при животните.

Може ли да ползвате заместители на пилешкия бульон?

Ако предпочитате да не използвате пилешки бульон, можете да го замените с вода или ядково мляко. Отново, бъдете наясно какво може и какво не може да яде вашето куче. Малко количество соево или бадемово мляко ще паснат страхотно на рецептата.

А заместител на брашното?

Повечето брашна са подходящи за кучета в това малко количество. Изберете все пак пълнозърнесто брашно, за да е максимално здравословно. Когато използвате неща като кокосово брашно, които са супер абсорбиращи, имайте предвид, че може да се нуждаят от повече течност.

Още няколко съвета

  • Използването на хрупкаво фъстъчено масло помага да се прикрие хрупкавостта на хапчето.
  • Внимавайте да не разточвате тестото на тънко, в противен случай кучето може да надуши лекарството.
  • Опитайте първо да дадете няколко от лакомствата на кучето без хапче, за да може да им хареса.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X