Напишете дума/думи за търсене

Причини, поради които кучето яде камъни

Кучетата са любопитни животни по природа. Понякога ядат неща, които могат да им навредят, или подушват същество, което може да ги ужили.
Ако кучето ви яде камъни или ги облизва редовно, може да има проблеми с настроението или стомашно-чревния тракт.
Кои са другите възможни причини?
1. Любопитство
Кученцата възприемат света много по-различно от своите възрастни колеги. През първите месеци от живота си, кучетата се научават да взаимодействат с околната среда чрез метода на пробите и грешките.

2. Неволно насърчение

Условието за награда модулира поведението на кучетата в дългосрочен план. Една от причините кучето да яде камъни може да е, че неволно сте насърчили поведението. То може да си помисли, че ваденето на камъка от устата му е игра и ще се опита да повтори действието.

3. Пика
Пика е разстройство, което се среща както при кучета, така и при хора. При него животното поглъща натрапчиво или ближе нехранителни предмети без видима причина, включително камъни, пръчки... Това може да е ясен знак за психологическо състояние.

4. Стомашно-чревни проблеми
Кучето може да се опита да облекчи стомашния си дискомфорт с нетипично поведение, поглъщайки камъни. Ако го прави редовно и има други свързани симптоми - повръщане, диария и коремна болка - не се колебайте да отидете на ветеринар.

5. Скука
Ако не получава достатъчно ежедневни упражнения ежедневно, може да е склонно да хапе и чупи неща (деструктивно поведение) и дори да бъде агресивно. Ако камъкът е първото нещо, което има под ръка, то ще го захапе, за да освободи напрежението.

6. Самота
Ако кучето не получава достатъчно внимание, то може да прояви негативно поведение, за да привлече вниманието на собственика си. Една от причините домащният ви любимец да яде камъни може да е просто защото иска да го забележите.


7. Растеж на зъби
Кученцата започват да развиват „бебешки“ зъби на около 3-седмична възраст, но едва на 6-месечна възраст настъпва пълната трансформация между млечните и постоянните зъби. На този етап кучетата са склонни да хапят почти всичко около себе си, за да тренират челюстите си и да облекчат болката.

8. Минерален дефицит
Дефицитът на минерали е друга възможна причина кучето да яде камъни. В крайна сметка, какво може да бъде по-богато на минерали от камък?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X