Напишете дума/думи за търсене

Да предпазим кучето си от грип

Всеки, който се интересува от животни, знае, че четириногите ни приятели също хващат грипни вируси, но в повечето случаи това не са същите щамове, които разболяват хората.

Когато сте болни от грип, всичко, което искате, е да се сгушите с дистанционното в ръка или с книжка и, ако сте собственик на куче, вашият отдаден космат приятел, който ви обича, да се гушне до вас. Но замисляли ли сте се някога дали домашните любимци се разболяват от грип и може ли да ги заразите, ако вие самите сте болни?

И да и не, казва д-р Колин Париш, професор по вирусология в Университетския колеж на Корнел по ветеринарна медицина. Кучетата се разболяват от кучешки грип, казва той, но това се причинява от различни щамове вируси, отколкото тези, които хората най-често хващат. Няма данни за хора, заразяващи се с кучешки грип, и е изключително рядко кучетата да страдат от човешки грип.

С други думи, добри новини: тесният контакт с вашето кученце, когато имате грип, е изключително нискорискова ситуация. Освен това съществуват неща, които можете да направите, за да защитите косматия си приятел от заболяване от грип.

Предистория

По отношение на симптомите, кучешкият грип е много подобен на човешкия. „Това е респираторен вирус, така че кучетата кашлят много, имат температура, не се чувстват добре, нямат апетит“, казва Париш. "Но в 99 процента от случаите те се възстановяват безпроблемно."

Подобно на човешкия грип обаче, редки случаи на кучешки грип могат да бъдат тежки или дори животозастрашаващи. „Невинаги знаем защо това се случва“, казва д-р Париш, „но може да се окаже, че кучето получава смесена инфекция с други патогени, или е много младо, или много старо, или има особено слаба имунна система по някаква друга причина.”

За щастие кучешкият грип не е толкова разпространен. Има обаче вълни точно както при човешкия. И когато тези вирусни щамове активно циркулират, собствениците на домашни любимци трябва да вземат допълнителни предпазни мерки - като например да им направят ваксина срещу грип. Да, ваксини срещу грип съществуват за кучета, въпреки че ветеринарите не ги препоръчват за всяко куче. Основно те са предназначени за кучета, които общуват с много други кучета или са настанени в приюти или развъдници, както и в региони, където вирусът е широко разпространен. Между другото и котките понякога се разболяват от кучешки грип или други щамове на грип. Но понастоящем не е одобрена котешка ваксина за тези специфични вируси.

Д-р Париш отбелязва, че ваксината срещу кучешки грип, подобно на човешката ваксина, не осигурява 100% защита. „Все още има някакъв шанс за инфекция, но е много по-добре от нищо, ако в района ви циркулира много грип.“

Ако чуете, че много кучета във вашия квартал са се разболяли, а не сте ваксинирали още вашия любимец, за известен период от време го извеждайте далеч от другите кучета и когато се разминават на улицата, го дърпайте, за да няма близък контакт.

Като превенция важи и правилото за хората – тренирайте имунитета на вашия любимец с висококачествена храна, дълги разходки на слънце и много любов.

Ако обичаш кучета, прочети това

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X