Напишете дума/думи за търсене

Растения, които може да използвате като естествен репелент срещу бълхи и кърлежи

И бълхите, и кърлежите могат да притесняват нашите домашни любимци и да им причинят дискомфорт и вреда. Вместо да използвате химикали, които могат да причинят наранявания и които са неособено евтини, може да използвате растения като изключително мощни естествени репеленти срещу тези инсекти.

Бълхите са малки насекоми, които скачат на дълги разстояния и се хранят с кръв. Според публикация в Caspian Journal of Internal Medicine те могат да причинят наранявания на кожата, които водят до силно почесване на вашия домашен любимец, което може да доведе до самонараняване.
Бълхите могат да причинят анемия и да предадат паразити на котката или кучето.

Що се отнася до кърлежите, те са малки акари, които предават паразити на топлокръвни животни като кучета, зайци, овце и хора. Хранят се чрез кръвосмучене, без да причиняват парене или сърбеж.
При децата нерядко се задържат върху скалпа. Те са доста опасни, защото могат да причинят лаймска болест и други хронични проблеми.

Растения като естествен репелент срещу бълхи и кърлежи

Мента
Ментата е растение с освежаващ аромат. То е един от най-популярните методи за премахване на бълхи и кърлежи, тъй като е безопасно за вашите домашни любимци. Трябва обаче да внимавате, защото тя се разпространява лесно и може да превземе цялата ви градина. За да избегнете това, поставете растенията в саксии.

Чесън
Засаждането на чесън е чудесен начин да попречите на кърлежите да безпокоят вашите домашни любимци. Може да смачкате няколко скилидки и да ги разпръснете по краищата на леглото на вашия домашен любимец. Това растение е чудесен естествен репелент за други вредители. Внимавайте обаче, ако имате котки, защото това може да им навреди.

Розмарин
Освен че е много ефективен репелент, той е добър източник на аминокиселини и е чудесен за подправяне на ястия.


Хризантеми
Това растение е чудесно за украса на вашата градина. Освен това държи кърлежите и бълхите далеч от дома ви. Това цвете също се бори с въшки и хлебарки. Поставете го в краищата на вашата градина или около други растения.

Лавандула
Лавандулата е част от семейството на ментата. Красиво е, има много красиви цветове и невероятна миризма. Това растение е изключително безопасно за домашни любимци. Освен че предпазва от бълхи и кърлежи, то отблъсква и молци и комари.

Коча трева
Тази билка е много подобна на мента и котките я обожават. Отделя интензивен мирис на ментол, който примамва писанките, като същевременно ги предпазва от бълхи. Листата му често се използват при направата на котешки играчки.

Лимонена трева
Лимоновата трева има много свойства, включително антисептични, освен това е храносмилателен и естествен репелент срещу бълхи. Често се използва в кулинарията поради интензивния си аромат и вкус.

Маргаритки
Тези красиви и нежни цветя са много добър репелент срещу бълхи, комари и мухи, който не е опасен за вашите домашни любимци. Може да натъркате листата на това цвете направо върху козината на вашето животно.

Салвия
Тя е естествен репелент срещу бълхи, който мирише добре. Много е безопасна за домашни любимци и ароматът й се утроява след дъжд.

Помощта на ветеринарния лекар е важна
Може да използваме тези естествени растения като съюзници, за да предпазим домашните си любимци от бълхите и кърлежите. Ако обаче не успеем да ги премахнем, ще трябва да потърсим професионална помощ. Не забравяйте, че тези насекоми могат да навредят на човешкото здраве и това на животните, така че е важно да се намерят ефективни методи за премахването им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X