Напишете дума/думи за търсене

Кучето ми се чеше много по ушите: нормално ли е?

Ушите обаче са деликатна част от тялото на кучето и затова е добре да го наблюдавате. Ако подозирате, че домашният ви любимец се чеше повече от необходимото, това може да се дължи на някаква патология.
Забелязването на малки промени в поведението на вашето куче може да определи разликата между спешна ветеринарна помощ или лечение у дома. Разбира се, най-добрият подход във всички случаи е превенцията, преди състоянието да се влоши.

Няма конкретен брой пъти, които могат да ни кажат, че кучето се чеше твърде много по ушите. Въпреки това някои признаци, които придружават това поведение, са значими.

• Кучето винаги чеше едно и също ухо
• Поклаща глава преди да се почеше (или е наклонена на една страна)
• Показва признаци на загуба на слуха
• Има рани или дерматит на ухото, които почесва
• Броят пъти, когато се почесва, се увеличава

Ако прегледате ушите на кучето си, може да откриете прекомерна ушна кал, чужди тела, възпаление, рани и други състояния, заслужаващи внимание.

Най-честите проблеми с ушите при кучета

Външни паразити
Инвазията с паразити обикновено причинява силен сърбеж и дори болка, така че е нормално кучетата да се чешат често по ушите си. Много от тези безгръбначни се заселват в ушите, защото това е място, където се хранят лесно и животното има трудности да премахне от себе си. Най-често срещаните са:
• Кърлежи. Тези паякообразни заравят главите си под кожата на животното, за да се хранят с кръвта му, така че трябва да бъдат отстранени внимателно. Ако не се чувствате достатъчно уверени, за да направите това, отидете във ветеринарна клиника.
• Бълхи. Тези паразити се разпространяват по цялото тяло на животното, така че няма да видите кучето си да се чеше само по ушите, а навсякъде. Те се виждат без микроскоп, тичат по козината на кучето и скачат. Животното (а също и вашият дом) ще изисква „лечение” срещу бълхи.
• Акари. Има 2 вида от тези паразити, които почти винаги засягат ушите на кучетата - Otodectes cynotis и Demodex canis. И двата причиняват локализирана краста, която произвежда прекомерна секреция на тъмна ушна кал, струпеи и кара кучето да клати много глава. Изисква ветеринарно лечение.


Микози
Най-отличителният признак на микозите е алопецията. При трихофития плешивите места са с характерна заоблена форма. Тези състояния изискват ветеринарно лечение и това обикновено е продължително, тъй като е трудно да се отстранят спорите от повърхностите. Освен това много от гъбичките, които заразяват кучетата, засягат и хората.

Гъбичните инфекции обикновено се лекуват с локални противогъбични средства, под формата на крем или капки.

Отит и ушни инфекции
Това е възпаление на ушния канал, обикновено причинено от бактериална инфекция. Също така може да бъде причинено вторично от алергии, паразити или чужди тела. Лечението изисква прилагането на противовъзпалителни лекарства и антибиотици, така че трябва да посетите ветеринарен лекар.

Наличие на чужди тела
Нахлуването на чуждо тяло в ухото причинява болка и сърбеж, затова кучето често ще чеше ухото за облекчение. Ако чуждият елемент е много дълбоко в ушната раковина, може да не може да видите директно какво е попаднало в нея.

Наранявания и травми
Болката е по-честа в тези случаи, отколкото сърбежът, въпреки че ще видите и кучето да се чеше настойчиво по ушите си. Бой с друго куче, падане, удар или друг инцидент са често срещани причини за рани.

Проблемът е, че тези рани привличат инфекции, така че трябва редовно да дезинфекцирате добре зоната. Опитайте се да попречите на вашето куче да се чеше твърде много, тъй като вероятно ще го сърби по време на лечебния процес. Премахнете струпеите.

Себореен дерматит
Този вид дерматит се характеризира с прекомерна секреция на себум или мазнини. Гъбички, паразити, неадекватно хранене или автоимунни заболявания са най-честите причини за това кожно възпаление.

Към това производство на телесни мазнини се присъединява и ушна кал, която също се създава в излишък и причинява сърбеж в ушите. Ако прегледате ушния канал на кучето, ще може да го видите лесно и също така ще има лоша миризма.

Не забравяйте колко е важно редовно да инспектирате ушите на вашето куче. Освен това е добре да ги почиствате, особено ако те са увиснали, тъй като тези видове уши вентилират по-зле. С основна грижа вашият домашен любимец със сигурност ще се радва на добро здраве и страхотни моменти заедно с вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X