Напишете дума/думи за търсене

Какви неща знае кучето ви за вас

Чудили ли сте се как вашият домашен любимец може да усети, когато сте ядосани или се чувствате потиснати? Кучетата много силно усещат своите стопани. Те имат невероятно мощен нос и са способни да бъдат изключително интуитивни. Това им позволява да ни съчувстват и да знаят как се справяме както физически, така и психически.

Кучетата могат да усетят страха ви

Едно невероятно умение, което вашето куче притежава, е способността му да усеща страх и дали имате нужда от защита. Когато сме уплашени, отделяме адреналин и мощният нос на кучето ни е в състояние да го помирише. Освен това, когато се страхуваме, тялото ни се свива и се готви да избяга (да се защити), нещо, което ушатковците веднага забелязват. Те дори могат да се изнервят и напрегнат, в случай че трябва да ни защитават, тъй като сме част от тяхното стадо.

Те знаят в какво настроение сте

Точно както при страха, кучетата имат емпатия и знаят как да разпознаят кога сте щастливи или кога сте тъжни. Те правят това, като разчитат езика на тялото ви. В момента, в който любимецът ви забележи, че сте обезсърчени или притеснени, той несъмнено ще ви покаже обич и ще се опита да ви утеши. Те искат да знаете, че винаги може да разчитате на тях и те няма да си тръгнат, докато не сте по-добре.

Знаят кога сте болни

С нос между 10 000 и 100 000 пъти по-мощен от нашия, кучетата са в състояние да откриват определени заболявания, а някои дори се специализират в тях. Те могат да тренират обонянието си, което е способно да различава някои химикали, които отделяме от тялото си, когато сме болни. От мигрена или инфекции на пикочните пътища, до ниска кръвна захар или епилептични припадъци. Дори откриват рак. Така че, ако вашият домашен любимец се фокусира твърде много върху подушването на определена част от тялото ви, по-добре отидете на лекар, за да се прегледате. Когато кучето ви почувства, че не сте добре, има вероятност да се „залепи“ за вас и да не ви остави на мира, докато не се оправите. Те знаят, че това е моментът, в който имате най-голяма нужда от тях.

Кучетата могат да разберат кога сте ядосани

Друго нещо, което кучетата знаят за вас, е когато сте им ядосани. В момента, в който направите нещо нередно и сте готови да им се скарате, те забелязват, че стойката на тялото, изражението на лицето и тонът на гласа ви са се променили. И следователно те току-що са направили нещо, което не ви харесва. Ето защо са склонни да свиват ушите си и да крият опашките между краката си.

Ако ви смятат за алфа на глутницата, няма проблем. Ако реакцията ви е в състояние да коригира това неподходящо поведение, продължете. Но ако сте податливи, или както се казва „меки Мари“, и нямате авторитет, когато четириногото направи нещо лошо, то може да се възползва. Ще забележи слабостта ви в тази ситуация и няма да спре да се държи лошо. Не забравяйте, че кучетата имат нужда от граници и това се постига с търпение и постоянство във възпитанието и обучението им.

Кучетата усещат бременност

Ако сте бременна, има вероятност да сте забелязали, че вашият домашен любимец е наясно с промените в поведението ви. Това е така, защото кучетата наистина могат да подушат бременността. Те са в състояние да забележат хормоналните промени, които се случват в тялото ви по това време, и стават много протективни с вас и бебето. Знаят, че сте уязвими. Докато бебето се роди, кучето ви винаги ще ви защитава.

Могат да правят разлика между любов и омраза

Кучетата са в състояние да разберат дали харесвате някого или не. Те надушват окситоцина, който отделяте, известен още като "хормон на любовта". Този химикал, който отделяте, заедно с промените в ритъма на дишането и напрежението на тялото ви, информира вашия домашен любимец дали искате или не човека пред вас. В случай че не го харесвате, тялото ви ще отделя други хормони и езикът на тялото ви ще разкрие, че този човек не е добре приет от вас. Четириногото е наясно с това и може да реагира съответно с радост или с тревожен лай.

Те знаят вашите намерения

Знаете ли, че кучетата знаят какво ще направите, преди да го направите? Това е така, защото тези животни са в състояние да възприемат дори най-незабележимия сигнал на вашето тяло и мимики и следователно могат да предвидят вашите движения. Например вие си наумявате, че е време да излизате с четириногото на разходка. Ако в този момент ви наблюдава, има голяма вероятност да подушва какво следва.

Също така кучетата са едни от най-благодарните животни, които съществуват. Ако сте щедри или сте направили нещо добро за тях, те ще бъдат вечно благодарни и никога няма да забравят. Разбира се, те също могат да забележат дали имате лоши намерения към тях. Така че е по-добре да бъдете внимателни и никога да не ги наранявате.

Те знаят къде сте били

Друго нещо, което вашето куче знае за вас, е откъде идвате. Могат да го помиришат, когато се приберете вкъщи. Кучетата имат около 200 милиона повече рецепторни клетки в ноздрите си, отколкото хората. Те могат да разберат дали сте били в супермаркета, на работа или току-що сте били в парка, където е имало други животни. Те могат да различават милиони фини аромати, така че трябва да избягвате силни аромати, които са неприятни за тях. Ето няколко от най-дразнещите:

  • Цитрусови плодове като лимон, портокал или грейпфрут
  • Оцет
  • Чили
  • Лак за нокти
  • Всякакъв вид алкохол
  • Хлор, амоняк и други почистващи препарати
  • Нафталин

Как да разберем дали домашният любимец е болен

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X