Напишете дума/думи за търсене

Защо кучето ближе стената?

Разбирането на поведението на вашето куче може да бъде истинско главоболие, особено когато то прави неща, които изглеждат напълно необясними. Търкаля се в калта, когато току-що сте го изкъпали, дъвче потен чорап, рови из боклука. Може би дори го виждате да облизва стената. Зад всички тези странни поведения винаги има обяснение.


Стената, не е лесна за смилане
Яденето на негодни за консумация вещества е нещо, което учените са изследвали задълбочено. Проучено е от етолози и ветеринарни диетолози, които твърдят, че причината кучето да оближе стената вероятно е свързано с храненето или поведението.

Това състояние се нарича пика и се определя като поглъщане на материали и вещества, които не са част от обичайната диета на животното. Очевидно стената не е нещо, с което кучетата обикновено се хранят.

На пръв поглед няма причина те да правят това. Когато куче се рови из боклука, то вероятно търси остатъци, които сте изхвърлили. Но куче, което облизва стената, е по-трудно за обяснение.

Психологически причини
Както вече загатнахме, основната причина вероятно е поведенческо разстройство. Кучетата са много интелигентни животни и имат голяма способност да развиват сложни емоции. Въпреки че това е една от причините те да са толкова популярни домашни любимци, това има и недостатък, тъй като това означава, че психичното им здраве оказва значително влияние върху тяхното благосъстояние.

Когато вашето куче се стресира, отегчи се или се разтревожи, то може да оближе стената по същия начин, по който ние хапем ноктите си. Това не е нищо повече от проява на емоциите, които то изпитва.
• Твърде много енергия: Кучетата, които правят малко физически или умствени упражнения, но са много активни, могат да развият безпокойство, като не консумират цялата тази енергия.
• Страхове или фобии: Всяко животно, което е било малтретирано или е претърпяло травматични ситуации, може редовно да се чувства стресирано или тревожно.
• Тревожност при раздяла: Животните, които са много привързани към стопаните си, често не могат да понесат да бъдат сами у дома. Тази причина е може би най-често срещаната.
• Всякакви промени в тяхната среда: Това може да бъде въвеждането на друго животно у дома, раждането на дете или промяна на адреса.


Хранителни причини
Хранителните дефицити могат да причинят на кучетата да развият пика. Ако кучето страда от определен дефицит, може да се опита да компенсира, като се опита да яде почти всичко.
Много стени са направени от гипс (калциев сулфат), а калцият е основен минерал. Така че, ако кучето ви изпитва недостиг на даден вид храна, то има цяла стена от калций, която да оближе.

Повечето търговски фуражи и продукти съдържат правилния баланс на хранителните вещества, за да се предотврати недостиг. Животните, които страдат от хранителни дефицити, обикновено се хранят с домашни гозби, базирани на остатъци от вечерята на стопаните си.

Макар че в началото може да изглежда малко странно и забавно, може да има сериозна причина зад кучето ви да облизва стената. Ако имате някакви съмнения, посетете вашия ветеринарен лекар, за да поискате съвет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X