Напишете дума/думи за търсене

Как да спасим куче в 6 стъпки

Неочаквани проблеми със здравето могат да се появят при куче от всяка възраст, порода и здравословно състояние. Ако сърцето на домашния ви любимец внезапно спре или не може да диша, бързането към ветеринарния кабинет няма да бъде опция. Ето защо е важно да имате предвид проста и ефективна техника за оказване на първа помощ, която ще ви помогне да върнете живота на четириногия си приятел.

- Проверка на дишането на кучето: поставете ръка пред носа му и се опитайте да усетите въздуха, който излиза от него. Също така проверете дали гръдния му кош се движи нагоре-надолу. Ако кучето не диша, проверете устата му за чужд предмет или друго препятствие и издърпайте езика му напред.

- Проверка на пулса: Хванете възглавничката на лапата, за да почувствате пулса му, или го проверете върху задния крак в точката, където крайникът се съединява с торса.

Ако вашето куче има пулс, но не диша, тогава ще трябва да извършите изкуствено дишане. Ако няма пулс, ще трябва да направите сърдечен масаж.

Внимание: Не трябва да практикувате сърдечен масаж на здраво куче. Това може да причини сериозни здравословни проблеми, ако процедурата не се извърши правилно.

Стъпка 1: Позиционирайте кучето правилно

- Сложете кучето да легне върху дясната му страна върху равна и твърда повърхност.

- Главата на кучето трябва да е в напред, а вратът да е опънат. Предполага се, че това позициониране ще отвори директен проход за дихателни пътища.

- Издърпайте езика напред и след това затворете челюстта си. Застанете зад кучето.

Стъпка 2: Намерете позицията на сърцето му

При по-големи кучета: Процедурата се извършва в най-широката част на гръдния кош на кучето, близо до сърцето му, но не директно върху него.

При по-малки кучета (16,6 кг или по-малко): може да позиционирате пръстите си от едната страна на гърдите, а палецът от другата.

Стъпка 3: Извършване на компресии

Поставете дланите една върху друга, с опънати лакти започнете да натискате ребрата на кучето. Изтласкванията трябва да са твърди и бързи, едно след друго.

- Необходимо е само да компресирате 1/3 от ширината на гърдите на животното.

- Повторете тези движения 15 пъти за приблизително 10 секунди.

При по-малки кучета: Използването на цялата длан за тези кучета ще бъде твърде много. В този случай просто използвайте палци или пръсти, за да натиснете областта на гърдите. Също така трябва да направите повече компресии - около 17 за период от 10 секунди.

Стъпка 4: Изкуствено дишане

Ако сте готови на тази стъпка, правете изкуствено дишане след всеки 15 компресии.

- „Запечатайте“ устните на кучето, като поставите ръка върху муцуната му. Устата на кучето трябва да бъде затворена.

- Духнете внимателно в ноздрите на кучето. Докато правите това, гърдите на животното ще се увеличат. Ако това не се случи, опитайте се да надуете по-силно в носа и проверете дали устата на кучето е напълно затворена.

- Между тези „вдишвания“ махнете ръката си от муцуната, за да оставите въздуха да циркулира.

Стъпка 5: Масаж на корема

По-големите породи кучета също могат да се възползват от процедура за „сърдечен“ масаж на корема.

- Поставете дланите си една върху друга върху корема на животното.

- Натиснете надолу и стиснете корема на кучето. Това ще помогне на притока на кръв към сърцето.

- Повторете по този начин: 15 компресии, едно изкуствено дишане и след това едно притискане на корема.

Стъпка 6: Повторете

Продължавайте да повтаряте стъпките, докато кучето възвърне стабилността на пулса и започне да диша. Правете го за не повече от 20 минути.

Разбира се, много важно е веднага след това да посетите ветеринар, за да проверите състоянието на животното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X