Напишете дума/думи за търсене

Колко време отнема на стомаха, за да смели различните храни

Ние сме това, което ядем, а това е отговорна задача към организма и към нашето добруване. Затова и доброто храносмилане е важно за физическата ни форма. Точното време на храносмилане зависи от здравето, метаболизма, възрастта и пола, но някои храни за нула време стигат до стомаха, докато на други им отнема часове.

Храносмилане е процес, по време на който храната се разгражда на малки частици, които се прехвърлят от чревната система в кръвта.

Бързо смилаеми храни

Ако консумирате бързо смилаема храна, може да се окаже, че ядете повече от необходимото, защото много скоро след като я изядете, нищо не е останало от нея и отново се чувствате гладни. Този вид храна дава мигновена енергия благодарение на повишаването на глюкозата в организма. Докато повишаването на енергията звучи добре, ако тялото е наводнено с глюкоза и не го използва, останалата част се превръща в мазнина.

Бавно смилаеми храни

Тези продукти повишават нивата на кръвната захар много по-бавно, давайки по-стабилна и балансирана енергия. Но ако ядете само бавно смилаеми храни, ще накарате храносмилателната система да работи максимално през цялото време, а това може да се отрази недобре на тялото.

Специалистите предлагат да не се смесват бързи и бавни видове храна в едно ядене и да се избягва консумирането на продукти от веригата за бързо хранене твърде скоро след бавно смилаеми ястия, тъй като храносмилането все още не е приключило и ще претоварите стомаха.

Най-доброто време за обработка на храна, която е с различни времена на храносмилане, е на обяд, когато храносмилателната система е най-активна.

Храната за закуска и вечеря трябва да бъде по-проста и за предпочитане с продукти, които бързо се смилат, за да оставите стомаха си да почива през нощта.

Колко време се смилат различните продукти?

1. Вода

Попада веднага в храносмилателната система

2. Плодов или зеленчуков сок

15-20 минути

3. Сурови зеленчуци

30-40 минути

4. Печени, сварени или пържени зеленчуци

40 минути

5. Риба

45-60 минути

6. Салата със зехтин, олио или друга мазнина

60 минути

7. Зеленчуци, богати на нишесте

1,5-2 часа

8. Зърнени култури (ориз, елда, quinoa)

2 часа

9. Млечни продукти

2 часа

10. Ядки

3 часа

11. Пиле

1,5-2 часа

12. Телешко месо

3 часа

13. Агнешко месо

4 часа

14. Свинско месо

5 часа

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X