Напишете дума/думи за търсене

Дребните промени в режима на Дюкан

Д-р Пиер Дюкан предизвика огромни полемики през последните години. Освен, че режимът му за отслабване стана един от най-известните в света, самият диетолог кога с цел реклама, кога съвсем случайно, не спира да се забърка в ураган от комплименти или упреци. Най-новото е, че беше изключен от френската лекарска колегия, но само месеци след това – сякаш напук пусна нова книга с нов прочит на известната му диета.

През последните години д-р Дюкан беше издигнат в култ от едни, цитирайки го и следвайки режимите му с благоговение, но в същото време оплют и заклеймен от други, обвиняващи го в създаване на хиперпротеинова диета, която крие множество рискове за здравето. Последният гаф на диетолога беше предложението му като част от кампанията за борба със затлъстяването сред младите във Франция. Според Пиер Дюкан на всички зрелостници със здравословен индекс на телесната маса да се дават допълнителни точки на матурата. Неговото изказване предизвика такава бурна реакция и обвинения в дискриминация, че лекарската комисия реши официално да изключи Пиер Дюкан от редиците си.

Напук на всичко това обаче специалистът по хранене, продължава да се подписва като доктор, защото все пак не могат да му отнемат дипломата, и публикува нов вариант на известната си диета. С малки промени, но обещаващи големи резултати.


     Какво е новото?

Край на чисто протеиновите последователни дни, които бяха трън в очите на повечето лекари, защото крият много рискове от натрупване на токсини, проблеми с бъбреците, черния дроб и сърцето. Новият вариант на диетата е много по-здравословен, много по-неограничаващ, много по-лесен за спазване.

Освен отпадането на многото последователни протеинови дни, в които се консумират единствено месо, мляко или яйца, новото в режима е, че още в първата седмица се въвеждат продукти като сирене, картофи или боб.
Д-р Дюкан подчертава, че този нов режим е подходящ за всички, които не държат на скоростта на отслабването, а на продължителността на запазването на резултатите. Защото със стандартния вариант на диетата се стигаше до по-бързо губене на килограми, но много от отслабващите не можеха да издържат на ограничаващото хранене за дълъг период, по-лесно се отказваха и по-бързо си връщаха свалените килограми.

Периодите са дневни

Новото е, че периодите вече са дневни. Тоест няма стриктно еднообразно меню, което да трябва да се следва в продължение на седмица, а всеки ден се храните различно.

Понеделник: бели меса, немазни риби, обезмаслени млека и сирена, яйца.

Вторник: добавят се зеленчуци, но без картофи, боб, леща, фасул.

Сряда: добавя се един вид плод за деня.

Четвъртък: добавят се две филии пълнозърнест хляб (за целия ден).

Петък: добавя се малко кашкавал.

Събота: добавят се порция картофи, боб, леща или фасул.

Неделя: ядете от всичко, което ви се яде, но по малко.

     Малките удоволствия

Този път д-р Дюкан е много по-ларж и ни оставя по малки удоволствия. Според него, въпреки че в този нов прочит на диетата много бързо се добавят храни, които в предишния вариант се ядяха чак на третата или четвъртата седмица, режимът има успех, защото е по-лесен за спазване.

Според специалиста по хранене самата идея, че човек трябва да се ограничава, много често затруднява отслабващите и ги кара непрекъснато да мислят за храна, по-лесно да се отклоняват от стриктното спазване и по-често да злоупотребяват с прекалено сладки или мазни храни. Д-р Дюкан е убеден, че ако човек не е под стрес, дори и да се храни малко повече, отново ще отслабва и дори има повече шансове да задържи новите си килограми.

Според специалиста темпото при спазването на този режим е следният: от понеделник до четвъртък губим килограми, в петък задържаме, през уикенда качваме, но съвсем малко. Този ритъм на отслабване наистина изисква по-продължителен период следване на режима и при него загубата на килограми е по-бавна, но всъщност процентът да устоите да го следвате продължително е много по-висок.

Задължително 30 минути активност

Дюкан не е пренебрегнал и задължителната физическа активност, но подчертава, че не става дума за тежки упражнения или изморителни аеробни тренировки. Диетологът препоръчва поне по 30 минути на ден ходене. А в дните, когато сте на свободен хранителен режим или консумирате картофи, боб или леща, задължително разходките ви трябва да са с продължителност повече от час.

Овесът отново е на пиедестал

Както и в първия вариант на диетата на Дюкан, овесените трици са задължителна част от менюто на отслабващите. Те трябва да се консумират всеки ден. Най-добре по лъжица и половина-две на ден. Може да са част от специалните овесени питки, които препоръчва диетологът или разбъркани в чаша обезмаслено кисело мляко.

Вълшебният чай

Д-р Дюкан предлага и рецепта за специален чай за отслабване, който обаче да си приготвяте сами вкъщи. 15 г листа от зелен чай се запарват в 1 литър вода, добавят се щипка лют червен пипер и сокът от един лайм. Ако напитката има прекалено неприятен вкус за вас, диетологът разрешава да я подсладите единствено с изкуствени подсладители, но трябва да сте наясно, че много от тях крият рискове за здравето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X