Напишете дума/думи за търсене

Ипократис Пападимитракос: Забравете за глада и диети ала Дюкан

Ипократис Пападимитракос
Ипократис Пападимитракос

Каква закуска да даваме на децата, за да са сити и съсредоточени в училище?

Най-добре да даваме на децата си домашно приготвена храна с малко мазнини, а не готова и мазна от типа на вафли, кроасани, баници, кифли. Не пропускайте зеленчуците. Давайте личен пример на децата като се наслаждавате, докато ги хапвате. Говорете колко вкусни и полезни са. Намерете приказки и истории за това как се отглеждат, къде растат, как се събират. Накарайте децата сами да си изберат зеленчуците.

Да изхвърлим ли хляба от менюто си, че настана голямо объркване какъв да е и въобще да го ядем ли?

Хлябът е храна и няма нищо лошо да го консумираме. Важно е количеството. От друга страна той е въглехидратна храна, която би могла да се замести успешно с всяка друга такава.

Да правим ли палачинки и други тестени изделия с пълнозърнесто брашно или да не се вманиачаваме?

Палачинките за мен лично са деликатесна храна, която ям от време на време, заради приятния вкус, но в умерени количества, така че нека да останат истински. От време на време за приятен вкус могат да се хапват и пица например. Защо да е диетична ако си я позволяваме 2 пъти в месеца?!

Кога и как да пием фрешове, защото някои казват, че и от тях се пълнее?

Да напълнея от фрешове, е равно на това да опитам да се самоубия с фрешове. Но трябва да се спазва едно златно правило - ако съм жаден пия вода, ако ми се пие нещо за вкус - тогава може да е фреш.

Колко килограма може да свалим, за да не увредим здравето си?

Зависи от начина, по който сваляме. Не се препоръчват гладните диети в различни форми, гладуване, различни протеинови хранения като Дюкан. Те изтощават тялото и наистина хората се „разболяват” дали физически или емоционално. Популярните диети с цел отслабване не трябва да се асоциират със здравословно хранене и да сме много внимателни с тях. С моите клиенти си поставяме максимални цели като това да оставим тялото само да махне излишното, но без времеви срокове. Килограмите се свалят, но най-важната част от работа е като отслабнат, хората да се поддържат, да се научат да се хранят, така че да живеят свободен от диети и диетолози живот.

За още интересни срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X