Напишете дума/думи за търсене

Има значение кога пием вода, за да сме здрави и слаби

Пиенето на вода е сред първите умения, които изобщо усвояваме в живота си. И въпреки това голяма част от хората така и не успяват да се научат как да правят това така, че да използват пълноценно силата й.

Вероятно сте чували правилото, че 8 чаши вода на ден са задължителна част от здравословния начин на живот. Но кога и по какъв начин да ги приемаме? Ето няколко ценни съвета в тази насока.

Изчислете нужния си воден прием за деня

Преди да обсъдим кога трябва да се пие водата, е добре да знаем и колко вода трябва да пием на ден. Правилното за 8-те чаши е добър старт, но ако искате да извлечете максимални ползи от водата, за да хидратирате тялото си добре и да му помогнете да се пречисти пълноценно, има начин по-точно да изчислите водния си прием.

Изчислението зависи от теглото и годините и изглежда така:

• 16-30 години: 35-40 мл/кг

• 31-54 години: 30-35 мл/кг

• 55-65 години: 30 мл/кг

• Над 65 години: 25 мл/кг

Пример: Човек на 30 години, трябва да приема 35-40 мл/кг. Ако е 70 кг, сметката ще е:

70х35 = 2450 ml вода за деня

Това смятане на водата е особено важно за тези, които спазват някаква програма или хранителен режим. Така както е важно да се сметнат калориите. Ако не ви се смятат калории и воден прием на ръка, има готов калориен калкулатор за целта.

И след като вече знаем колко вода ще пием за деня, нека видим как и кога точно да я консумираме.

След събуждане

Една чаша вода рано сутрин помага на организма да се активизира. Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира нашия метаболизъм и задейства работата на всички вътрешни органи.

Допълнителен бонус е, че приемайки вода, преди да сложите каквато и да било храна в устата си, вие се прочиствате от натрупаните токсини.

Преди хранене

Много хора имат навика да пият вода по време на хранене, смятайки, че така поемат храната по-лесно.

Това обаче е неправилно и постига точно обратния ефект – стомахът се надува, а храносмилателните сокове и ензимите се разреждат.

Правилното време за пиене на вода е около 30 минути преди всяко хранене. Така давате сигнал на стомаха да се задейства и подпомагате храносмилането.

Водата половин час преди хранене дори може да помогне за свалянето на килограми, ако целта ви е отслабване. Защото понижава апетита. Изследване на Университета в Бирмингам сочи, че пиенето на между 250 и 500 мл вода преди трите основни хранения може да доведе до намаляване на теглото с до 4.8 кг за 12 седмици.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X