Напишете дума/думи за търсене

За какво сигнализира сухата уста и как да се справим с това

Рядко обръщаме внимание на влагата в устата. Трябва съвсем да залепне езикът ни за небцето, за да решим, че нещо не е наред. Липсата на слюнка се нарича ксеростомия. Това е често срещан симптом и обикновено е страничен ефект от приемането на определени видове лекарства. Но това може да е резултат от някакво дентално заболяване. Какви са причините и сигналите за сухота в устата?

1. На първо място ксеростомия може да се случи поради стрес и дехидратация. Слюнчените жлези може да спрат да произвеждат достатъчно секрет в тези случаи.

2. Според статистиката има 400 лекарства, които може да причинят ксеростомия. Проверете страничните ефекти на медикамента, който приемате. Болкоуспокояващите и антидепресантите често имат този страничен ефект.

3. Сухотота в устата може да сигнализира за кариеси. Когато нямате достатъчно слюнка, не може да неутрализирате киселините в устата си и да почиствате храната и бактериите.

4. Сухота в устата може да бъде сигнал за гъбична инфекция и кандидоза. Може да имате лош дъх и трудности с преглъщането.

5. Ксеростомията може да е свързана с повредени нерви, които са отговорни за сигналите към слюнчените жлези да произвеждат секрет.

Ако сте се сблъскали с този проблем, има някои средства за защита, които може да използвате.

1. Пийте много вода

Дехидратацията е често срещана причина за сухота в устата. Лекарите препоръчват да пиете 8 чаши вода на ден. Това са приблизително 2 литра вода.

2. Избягвайте кофеиновите напитки

Забелязали ли сте, че след като пиете кафе, след това сте по-жадни? Избягвайте кофеиновите напитки, защото кофеинът е диуретик, който причинява загуба на течности. Кафето и чаят може да влошат проблема със сухотата в устата.

3. Яжте кисели храни

Ферментиралата и кисела храна стимулира слюнчените жлези. Изстискването на половин лимон в чаша вода е идеалното решение. Бъдете внимателни обаче с това, защото киселината от лимона може да навреди на зъбния емайл.

4. Спрете пушенето

Тютюнът може да намали производството на слюнка, особено ако приемате лекарството едновременно. Също така катранът в цигарите може да раздразни слюнчестите жлези.

5. Смучете бонбони без захар

Ако ви се хапва бонбон, изберете си такъв без захар. Това ще ви даде краткосрочно облекчение на сухотата в устата. Освен това е по-добър вариант от нормалния бонбон, който може да причини кариеси със захарта си.

6. Поддържайте добра хигиена на устната кухина

Обърнете внимание на хигиената на устата си. Мийте зъбите си най-малко два пъти на ден, използвайте вода за уста, дъвчете дъвка без захар и редовно посещавайте зъболекаря си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X