Напишете дума/думи за търсене

Легендарното дишане по метода на Бутейко

За да сме здрави, трябва да дишаме правилно. Но има и определени заболявания, които не позволяват на пациента да вдиша напълно кислорода, който дава живот.

Дихателната гимнастика, разработена от д-р Константин Павлович Бутейко има невероятен ефект и лекува от редица заболявания.

Тези прости дихателни упражнения ще позволят да се намали медицинската намеса, да се редуцира динамиката на рецидивите на заболяването и да се сведе до минимум рискът от усложнения. Освен това пациентът започва сам да контролира пристъпите на астма.

Правилното дишане е важно
Правилното дишане е жизненоважно за хората с тежка хипертония и бронхиална астма. При тези заболявания човек е принуден да диша много дълбоко: дълбоко вдишване - пълно издишване.

Това "пълно" дишане е типично за тези, които се занимават със спорт. Някои от тях са успели да усетят вредата от такова дишане. По време на дълбоко дишане въглеродният диоксид (CO2) се отстранява активно от тялото, което провокира вазоспазъм и развитие на кислороден глад.

През 50-те години на ХХ век д-р Бутейко експериментално доказва, че ако има пристъп на бронхиална астма, е необходимо пациентът да диша плитко и здравето му веднага ще се подобри. Когато дълбокото дишане се върне, болезнените прояви на болестта се връщат отново.

Въпреки очевидната си простота, това е сериозно откритие в науката. Дори в дихателната практика на йогите, която лекува от широк спектър от заболявания, не се практикува постепенно намаляване на силата на дишането.

Според самия К. П. Бутейко дихателните упражнения са метод за премахване на дълбокото дишане посредством воля и за да се избегне хипервентилация на белите дробове.

Специфичност на дихателната гимнастика Бутейко
В началото гимнастиката може да даде редица нежелани симптоми: засилено дишане, липса на въздух, болка, загуба на апетит, страх. С течение на времето всички неприятни признаци ще изчезнат, най-важното е да не се прекъсват курсовете.

Техника за плитко дишане
Голям плюс на тази техника е реалната възможност да правите упражнения в избран от вас момент и на удобно за вас място. Освен това посочените дихателни упражнения не предполагат възрастови ограничения. Може да се практикува както от деца, така и от възрастни хора.

В допълнение към бронхиалната астма и хипертонията, следните заболявания са податливи на ефективна терапия чрез дихателна гимнастика: пневмосклероза, белодробен емфизем, астматичен бронхит, пневмония, ангина пекторис, патологии на мозъчното кръвообращение, алергични заболявания.

Принципите на изпълнение на дихателните упражнения
Ключовият принцип на гимнастиката според д-р Бутейко е по време на 2-3 сек. е необходимо да се поеме плитко въздух и през следващите 3-4 секунди трябва да издишате. Интервалът между вдишванията трябва постепенно да се увеличава, тъй като по това време тялото почива.

Важно условие: погледнете нагоре и не се фокусирайте върху вероятното временно усещане за липса на въздух.

Какво трябва да знаете?

За лица, страдащи от тежка бронхиална астма, упражненията тип 2 са силно обезкуражителни.
Както стана ясно - не е забранено да се извършват упражнения навсякъде и по всяко време, но е за предпочитане да имате подходящ график да курсовете през целия ден.

Подходящ пример: 00.00 ч; 04.00; 08.00; 12.00; 16.00 и 20.00. Ключовата задача е да се постигне пауза между вдишванията от 50-60 секунди.


Дихателна гимнастика по Бутейко

№1 - трябва да задържите дъха си, докато се появи усещане за дефицит на въздух, останете в това положение възможно най-дълго, като правите само кратки вдишвания, ако е много необходимо.

№2 - трябва да задържите дъха си, докато се разхождате (движите се из стаята), докато не почувствате липса на въздух. След това си поемете дъх и направете упражнението отново.

№3 - необходимо е да дишате плитко и повърхностно в продължение на 3 минути, с течение на времето увеличете посочения период до 10 минути.

Обобщение

Прости и ефективни дихателни упражнения според д-р Бутейко ще позволят да се сведе до минимум лекарствената намеса, да се намали динамиката на рецидивите на дадено заболяване и да се предотврати вероятността от прогресиране на всякакви усложнения. В допълнение към това, пациентът започва самостоятелно да контролира астматичните пристъпи и (което е изключително важно) престава да се страхува от тях, което несъмнено променя качеството на живот към по-добро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X