Напишете дума/думи за търсене

7 стайни растения, с които ще спите като къпани

Една от най-новите тенденции в интериорния дизайн - Biophilic - е пренасянето на природата у дома с цел по-добро здраве за обитателите. Идеалният начин да направите това е като внесете повече растения във вашия дом. Не само че растенията изглеждат страхотно, но те също имат невероятни ползи за здравето, а някои дори могат да подобрят съня ви. Ето кои са най-разпространените растения, които биха ви помогнали да спите по-добре.

1. Жасмин: най-доброто растение за отдих

Растението жасмин има малки бели цветове и е много красиво. Тези цветове имат сладък аромат, който често се използва под формата на етерично масло за релаксация. Проучванията показват, че ароматът на жасмин е свързан с намалени нива на тревожност и подобрено качество на съня. Жасминът е доста лесен за отглеждане в саксия и ще изглежда страхотно във вашата спалня. Поставете го на перваза на прозореца и го поливайте редовно през периодите на цъфтеж. Можете да оставите горната част на почвата леко да изсъхне през нецъфтящи периоди.

2. Сансевиерия: най-доброто растение за пречистване на въздуха

Сансевиерия, известно още като змийското растение или „език на тъщата“, е естествен пречиствател на въздуха. То излъчва кислород през нощта и по този начин ви помага да спите по-добре. Известно е също така, че премахва някои вредни химикали от въздуха като ксилол, трихлоретилен, толуен, бензен и формалдехид. Формалдехидът често се намира в лака за коса и може да причини дихателни проблеми, така че това е идеалното растение за вашата спалня.

3. Валериана: най-доброто растение за заспиване

Растението валериана ще изглежда красиво във вашата спалня благодарение на малките си розови и бели цветя. Освен сладкия аромат, растенията от валериана се използват от векове за помощ при проблеми със съня, включително безсъние. Доказано е, че вдишването на аромата на корен от валериана извиква съня и подобрява неговото качество. Ако се мъчите да заспите, добавете няколко листенца във вашата вечерна вана или просто постойте и почетете край него, преди да си легнете. Тези растения се нуждаят от около шест часа слънце на ден, така че ще трябва да го държите на слънчев перваз.

4. Лавандула: най-доброто растение за по-дълбок сън

Миризмата на лавандула е разпозната навсякъде като чудесна помощ за релаксация. Доказано е, че лавандулата намалява сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на стрес, поради което е идеална за спалнята. Това е едно от най-известните растения, на които се разчита при безсъние. Проучване на Медицинското училище в Маями Милър дори показва, че ароматът на лавандула в маслото за баня успокоява бебетата и ги кара да заспиват дълбоко, като същевременно намалява стреса при майката. Лавандуловите растения обичат топлината и слънчевата светлина, така че поставете вашите на слънчев перваз и поливайте пестеливо.

5. Мирни лилии: най-доброто растение за повишаване на влажността

Подобно на змийското растение, мирните лилии също са невероятни пречистватели на въздуха и това е проучване на НАСА. Допълнителното предимство на мирната лилия е, че тя може да увеличи влажността в помещението с до 5%. Повишената влажност е чудесна за дишане по време на сън. Ниската влажност причинява статично електричество, суха кожа и коса, повишена податливост на настинки и респираторни заболявания и може да позволи на вирусите и микробите да процъфтяват. Мирните лилии също имат красиви бели цветя и се нуждаят от малко светлина и поливане само веднъж седмично - чудесни са за спални. Даже са задължителни!

6. Златен Потос: най-доброто растение за висящи кошници на закрито

Известно още като „дяволски бръшлян“, това растение има мраморни, сърцевидни листа. Подобно на змийското растение и мирната лилия, то е супер пречиствател на въздуха. Поради начина, по който расте, това растение изглежда най-добре, когато се постави в окачена кошница, която може да бъде зашеметяващ дизайн във вашата спалня. Ако имате малки деца или домашни любимци, това е чудесна алтернатива на саксията за растения на перваза на прозореца. Златен Потос е изключително лесен за гледане, като се нуждае само от малко слънчева светлина и поливане веднъж седмично.

7. Алое Вера: най-доброто растение за подобряване на качеството на въздуха

Това лечебно растение е чудесно допълнение към всеки дом. То произвежда кислород през нощта, така че подобно на другите изброени растения ще подобри въздуха във вашата спалня. Алоето е известно като сукулент - то се нуждае от много малко поливане, тъй като поддържа влагата в листата си. Гелът от тези листа може да се използва за лечение на леки порязвания и изгаряния, ухапвания от насекоми и суха кожа. Следователно е страхотно растение, което да имате в къщата си. Дръжте го на слънчево място, за да сте сигурни, че ще бъде дълго време здраво.

Кои цветя виреят на тъмно у дома

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X