Напишете дума/думи за търсене

6 ползи от канелата за растенията

Тази подправка се използва от хиляди години както в кулинарията, така и в народната медицина. Малко от нас обаче знаят, че това е и отличен съюзник на градинските растения, който ги поддържа здрави, без да е необходимо да се използват вредни химикали.
Канелата има противогъбични качества и осигурява много хранителни вещества в почвата. Освен това нейният силен аромат държи вредителите далеч.

1. Контрол на вредителите
Вместо да купувате скъпи и токсични химически пестициди за вашата градина, използвайте малко канела на прах. Заради натрапчивото си благоухание, тази съставка държи комарите и вредителите далеч от пируването за сметка на растенията.

Вземете необходимото количество канела на прах и го разнесете около растенията или на всяко друго място, където се концентрират насекоми.
Повтаряйте на всеки 2 или 3 седмици.

2. Противогъбична е
За да поддържате градинските растения здрави, от съществено значение е да имате продукт, който предпазва от гъбички. За щастие, благодарение на своите противогъбични и дезинфекциращи свойства, канелата може да предпази растенията от тези микроорганизми.

Поръсете малко канела на прах върху областите на растението, които показват очевидни признаци на мухъл или гъбички.
Повторете приложението, ако те не изчезнат след няколко дни.


3. Защита на зеленчуците
Канелата може да се използва като опция за тор.
Разстелете канела на прах около основата на растението. Използвайте веднъж седмично.

4. Поддръжка на резници
Нанесете канела върху стъблото на резника, преди да го засадите.
Ако има проблеми с градинарството, които ви пречат да постигнете добър резултат, друг вариант е да направите рецепта за фунгицид, като комбинирате канела с аспирин.

• 1 супена лъжица канела на прах (10 г)
• 2 чаши вода (500 мл)
• 2 смлени таблетки аспирин

Разбъркайте добре всички съставки. Оставете ги да престоят 12 часа и след това прецедете, за да отстраните възможните остатъци. Накиснете резниците в течността за два часа. След това ги засадете.

5. Заздравете раните по растения
След прекомерна резитба растенията могат да получат порязвания или рани, които са склонни да бъдат заразени с гъбички и други вредни микроорганизми. За щастие, за да предотвратите този проблем, можете да им подарите защитен слой канела.
Поръсете малко канела върху засегнатите части на растенията, за да ускорите лечебния им процес.

6. Стайни растения

Разбира се, канелата може да се използва и за поддържане на здравето на стайните растения. Благодарение на своите свойства и хранителни вещества, тя може да им попречи да изсъхнат или да се разболеят. Освен това предотвратява и листни въшки.

Поръсете малко количество канела на прах директно в саксиите на растенията. Повторете, за да запазите ефекта, след две или три седмици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X