Напишете дума/думи за търсене

Отровни растения, които отглеждаме у дома

Дори и да не сте опитни градина, все имате по някоя и друга саксия у дома или цвете, засадено в градината.

Знаете ли обаче, че доста от растителните красоти, с които се пълнят очите ви, са отровни.

Кои са най-разпространените, но вредни за човека цветя?

Нарцис

Може и да краси вазите, но понякога неговите грудки може да бъдат сбъркани с тези на арпаджика. Ако се изядат, може да причинят коремна болка, високо кръвно налягане, аритмия.

Хортензия

Потенциално опасният токсин в това цвете се нарича цианид. Добрата новина е, че трябва да сдъвчете един тон от тази китка, за да е пагубно за вас, но все пак имайте едно наум.

Глициния

Изглежда красиво и нежно и не е опасно за човеците, ако се сдъвче. Това не важи обаче за котките, кучетата или конете. Може да предизвика повръщане и диария.

Ревен

Този градински зеленчук се яде, но ако ядете неговите листа често може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Азалия (рододендрон)

Всички части на това растение са токсични. Цветът, стъблото, листата – дръжте ги настрани от децата или домашния любимец. Може да причини болки в стомаха, да затрудни дишането, да причини парализа и кома.

Английски бръшлян

Това растение може да бъде виновно за раздразнена кожа или за пламтящо гърло. Ако изядете неговите плодове, може да се сдобиете с треска или обрив.

Олеандър (зокум)

Тези цветя са приказно красиви, но може да бъдат фатални, ако се сдъвчат. Внимавайте с децата около тях.

Имел

Това растение се използва в някои култури за изпросени коледни целувки, но трябва да знаете, че то е доста отровно. Особено вредно е за домашните животни и може да причини проблеми с храносмилането, да забави сърдечния ритъм, а при хората може да доведе до халюцинации.

Филодендрон

Подразбира се, че това растение не е за ядене, но ако все пак е попаднало устата ви, имайте предвид, че това може да доведе до раздразнение на кожата, на устата и на гърлото. Може да причини затруднение в дишането и да разстрои стомаха.

Драцена фрагранс

Доста отровно растение, причинява повръщане, понякога смесено с кръв. Едни от страничните му ефекти са загуба на апетит и депресия.

Дифенбахия

За нищо на света не го доближавайте до устата. Ако го сдъвчете, това ще предизвика затваряне на дихателните пътища, което води до смърт от задушаване.

Дяволски бръшлян

Причинява изгаряне на устата, раздразнение на кожата, подуване на устата, на езика и на гърлото. Освен това може да е виновен за повръщане и диария. Ако е сдъвкан от животни, това може да предизвика прекомерно слюноотделяне, задушаване, подуване на устата и езика, затруднено дишане и разстроен стомах.

Напръстник

Плодовете на това растение съдържа съставка, която се използва при лечение на сърдечна недостатъчност. Но ако всичко е наред със сърцето ви, по-добре не предизвиквайте съдбата със салата от тази китка.

Алое

Може да е лек за човека, но е отровно за вашето куче. Затова бъдете особено внимателни, ако имате такъв домашен любимец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X