Напишете дума/думи за търсене

Пролетно почистване за растенията

В градината

С разтопяването на снега и просъхването на почвата, трябва да се захванете с почистването на градината. По-сръчните градинари са направили това още през есента. Със сигурност има останали сухи стъбла и листа от есенните цветя, които са цъфтели до късно в декоративната градина. Нормално е да има растителни остатъци от различните видове зеле или от други култури, които също са били до падането на снега в зеленчуковата градина.

Не е достатъчно обаче снегът да се разтопи добре, трябва и почвата леко да просъхне, за да може да се работи безпроблемно. Необходимо е всички растителни остатъци, както и опадали изгнили плодове от овощните дръвчета да се съберат и унищожаат. Може да се изгорят или да се изхвърлят надалеч. Това е важно, тъй като в тях се съдържат зарази на болести и зимуващи форми на вредители, които със затопляне на времето ще възстановят вредната си дейност.

След като почистите добре градината трябва да наторите, ако не сте го направили през есента. Може да внесете минерални торове. Подходящ е NPK тор, който е комбинация от основните микроелементи азот, фосфор и калий. Подхранете и с органични торове – например добре разложен оборски тор. Веднага след като разхвърляте торовете, трябва да обработите почвата. Направете го в зависимост от това какво ще отглеждате на даденото място. След това оформете зеленчуковите лехи, както и декоративните лехи за цветята.

След като почистите, наторите, обработите почвата и оформите лехите сте готови за новия сезон. Ще пристъпите към засяване и засаждане на цветя и зеленчуци в зависимост от това кога е подходящото време за всеки представител.

Имате малко работа и в овощната градина и лозето

Предстои резитбата на многогодишните растения, която е важна част от правилното им отглеждане, за да получите добра реколта. Тази година зимата бе доста продължителна и с ниски температури затова преди резитба, задължително направете проверка за състоянието на дръвчетата и лозите. Ако има измръзнали части, трябва да режете така, че да осигурите правилно развитие на растенията. Отстранените от резитбата клони и пръчки също унищожете. Може да ги изгорите, а пепелта да разпръснете из градината.

У дома

Време е да приведете в ред и растенията вкъщи. Цветята излизат от зимния покой. Въпреки че част от тях са били в топли помещения и са се развивали и през студените месеци, жизнените им функции са били затихнали. Сега с повишаване на температурите навън, с увеличаване на продължителността на деня, растенията започват активна вегетация. За да започнат да нарастват, да залагат нови цветни и листни пъпки, цветята се нуждаят от топлина, вода и храна. Преди това обаче е важно да ги почистите. За целта направете проверка на всяко растение по отделно. Махнете изсъхналите листа, или клонки, ако има такива. Огледайте се и за повреди от вредители. Ако откриете признаци, вземете мерки. Ако се налага може да пресадите някое цвете, или да допълните саксията със свежа торопочвена смес. След това забършете листата и саксията. Цветята, които до този момент сте поливали оскъдно, вече може да полеете повече. Колкото до торенето, преценете индивидуално. В някои райони, където все още времето не е много добро, може да се позабави със седмица – две.

По-голямо внимание изискват мушкатите и сакъзчетата

Извадете ги от помещенията, където са зимували и ги подгответе за новия сезон. Израсналите нависоко и много разклонили се растения изрежете, а получените резници засадете в нови съдове. След това почистете изсъхналата листна маса. Растенията, които имат нужда от повече пространство, преместете в по-големи саксии. Тези, които нямат нужда от местене, не пресаждайте. Може обаче да освежите почвената смес, като я допълните с нова.

Ако се питате кога да изнесете мушкатите и сакъзчетата навън, различно е. Най-масово това става през април, но пак напомняме, зависи от годината. Препоръката обаче е да не чакате да се стопли много, а да го направите докато все още е хладно. Така растенията се закаляват и по-лесно понасят неблагоприятни климатични условия. С изнасянето на саксиите навън, започнете с поливане и подхранване, като използвате подходящи торове за целта.

Задължително почистете от изсъхналите листа, измийте цветята, а някои пресадете. Не забравяйте да почистите и градината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X