Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим детето от инциденти у дома

Дори и да е идеално подреден и изчистен, нашият дом крие множество рискове за децата, особено за тези от 1 до 4 години. Не допускайте да се стига до инциденти, а вземете мерки навреме!

Опасностите в кухнята

Котлони и фурни – винаги изключвайте от контакта печката, когато не я използвате. Когато готвите, обръщайте тигана с дръжката навътре и не се отделяйте от печката. Освен това помислете за предпазна решетка, която може да се постави върху вратата на фурната, както и за специален капак за покриване на котлоните след употреба.


Хладилник – поставете обезопасител на вратата, защото много от храните са вредни за малките.

Препарати – прахове за пране, препарати за съдове, омекотители – всички те са силно токсични, затова най-добре ги преместете в някой далечен шкаф на балкона, който се заключва. Освен това винаги ги дръжте в оригиналните им опаковки и не ги пресипвайте, за да не стане объркване и някой да ги остави извън специалния шкаф.

Връзки, панделки и шнурове дръжте заключени на сигурно място.

Опасностите в банята

Ваната – дете под две години не бива да бъде оставяно само дори и в пет сантиметра вода, дори и само за минута. Опасността се крие най-вече в това, че бебета под 18 месеца не могат да направят връзка между усещането за задушаване и възможността да извадят главата си над водата.

Шампоани и душ-гелове – лъскавите и цветни опаковки привличат детското внимание, а ароматите на ягода, праскова и череша – веднага се свързват с нещо вкусно за ядене.

Сешоари и маши – най-добре е да ги използвате извън банята, за да избегнете всякакви рискове от токов удар.

Медикаменти – дори и едно малко хапченце за кръвно може да доведе до фатални последствия. Затова винаги ги поставяйте в шкаф, който се заключва и никога не дръжте ключа за него в ключалката или на достъпно място. Най-важното е да не пиете лекарства пред детето – на него те му приличат на бонбони, които не му давате и при първа възможност, ще се опита да стигне до тях.

Подхлъзвания – използвайте гумени подложки във и пред ваната, както и апликации за пода.

Опасностите в детската стая

Отворени прозорци – винаги използвайте функцията на новите дограми да се отварят само отгоре. Ако нямате такава, никога не оставяйте детето само при отворен прозорец, защото малчуганите са ужасно изобретателни и винаги намират начин да се покатерят върху стол или кутия с играчки, за да стигнат до целта си.

Лампи – за нощна лампа изребете такава, която има функцията да не се нагрява прекалено много и задължително с регулираща се светлина, така няма да ви се налага да допускате грешката на много родители, които покриват лампата с шал, за да притъпят светлината.

Контакти – задължително поставете предпазители на всички контакти в дома, дори и на труднодостъпните.

Шкафове и кошове за играчки – за детската стая се препоръчват шкафове с врати, които лесно се отварят. Така ще избегнете опасността детето а се затвори в шкафа и да не може да излезе. Внимавайте и с кошовете за играчки и винаги избирайте такива без капак и по възможност от плат.

Леглото – не слагайте в детското легло или кошарка повече от 1-2 играчки и прекалено много завивки и възглавници. Когато детето заспи, премествайте играчката в краката му.

Опасностите в хола

Остри ъгли на масите – поставете специални гумени накрайници на всички по-остри ъгли, особено, ако плотът е стъклен.

Вази и саксии с цветя – колкото и да са красиви, някои цветя са вредни, дори отровни за мъниците, затова не дръжте вази с люляк, хортензии и момина сълза и избягвайте да отглеждате в дома си дифенбахия, кала, азалия, олеандър.

Килим – изберете килим, който е с гумирана подложка от долу или такъв, който има възможност за фиксиране в краищата с винилови ленти.

Съвет:
Застанете на колене и направите старателен оглед на дома си от височината на детето. Ще забележите опасности, за които дори и не сте предполагали!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X