Напишете дума/думи за търсене

Грижи за стайните цветя през есента

Преди да ги поставите на закрито, оставете ги да се аклиматизират.

Това е важно за тяхната аклиматизация - те трябва да свикнат с домашните условия, преди навън да са започнали големите студове и преди парното да е включено.

Растенията трябва да се поставят на закрито защитено място, преди да се внесат в стаята - на остъклена тераса или в антрето.

Огледайте добре всяко растение и го почистете от изсъхнали листа или прецъфтели цветове. Саксиите и сандъчетата почистете старателно с четка и вода. Растенията трява да бъдат здрави - прегледайте ги за вредители, гъбички или други болести. Ако намерите такива, задъжително напръскайте с инсектицид или фунгицид.

В края на октомври и началото на ноември стайните цветя, които през лятото са се радвали на хубавото време на балкона или в градината, трябва задължително да бъдат прибрани вътре.

Светлината е най-важният фактор

Без достатъчно светлина растенията ще растат слаби и изтънени и ще бъдат уязвими на много проблеми, докато тези, които растат енергично, са винаги по-здрави и атрактивни на вид.

Количеството светлина, от което растенията се нуждаят в домашни условия, зависи от съответния вид, но като цяло идеалното място е южен или източен прозорец или близо до такъв.

Избягвайте обаче листата на растенията да се опират в рамката на прозореца, която е студена.

В по-слънчевите дни растенията могат да понесат час или два директна слънчева светлина, без това да им се отрази отрицателно.

Всички се нуждаят от редовно поливане

Количеството и честотата зависят от много фактори - вида и големината на растението, контейнерът, в който е засадено и т.н.

Други фактори са светлината, температурата и влажността на въздуха в помещението. Растенията, които виреят при по-силна светлина, имат нужда от повече вода, и обратното.

По-високата температура и по-ниската влажност на въздуха също изискват по-обилно поливане.

При поливането трябва да се съблюдава основното правило - растението се полива дотогава, докато водата започне да изтича през дупките на подложката. Излишъкът вода трябва да се изхвърли. Количеството нужна вода на растението по-опитните градинари определят и по повърхността на почвата в саксията или сандъчето.

Например африканската теменужка и папратите трябва да бъдат поляти веднага, след като пръстта на повърхността на саксията изсъхне. Повечето сукулентни и кактусите се поливат едва след като цялата пръст в контейнера стане суха.

Като цяло трябва да се има предвид, че през зимата повечето растения забавят растежа си и затова не се нуждаят от много вода.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X