Напишете дума/думи за търсене

Истинските места, където се снима "Игра на тронове" (галерия)

Кралски чертог - Дубровник, Хърватия

Въпреки че и последният епизод от седми сезон на един от най-гледаните сериали - “Игра на тронове”, вече е спомен в съзнанието на всичките му фенове, има начини те да се потопят в историята на филма. Времето до новите епизоди може да мине по-бързо и по-интересно, ако се обиколят истинските места, на които е сниман сериалът. Те са толкова пленителни на живо, колкото изглеждат и по телевизията.

На север от Вала - ледникът Ватнайокул, остров Исландия.
На север от Вала - ледникът Ватнайокул, остров Исландия.

Осмият финален сезон на хитовия сериал се очаква да бъде пуснат чак през лятото на 2019 г., така че почитателите имат достатъчно време да посетят замъците, в които живеят главните герои, а дори и да преминат отвъд Стената с надежда да срещнат някой дивак.

Кралски чертог например реално е разположен в два града в Хърватия - Дубровник и Стон. Във филма това е столицата на Седемте кралства - мястото, за което се водят всички битки и интриги. Там се намира и Червената цитадела - седалището на владетеля на кралствата. В по-голямата част от сериала това беше убежището на рода Ланистер. Червената цитадела в реалния живот е дворецът “Сан Антон”, който е разположен не в Хърватия, а в Малта - крепостта Риказоли.

В Кралски чертог се намира и Великата септа на Белор - резиденцията на Великия септон. Той е глава на основната религия в по-голямата част от Седемте кралства - вярата на Седемте. Наречена е така заради почитането на един бог със седем лица. В действителност обаче Великата септа е крепостта Маноел, която също се намира в Малта.

Пътят до Кралски чертог - Тъмните плетове, Северна Ирландия
Пътят до Кралски чертог - Тъмните плетове, Северна Ирландия

Едни от най-спиращите дъха места, които може да видим в епизодите, са в Исландия. Там са правени най-вече снимките на север от Вала - където е вечна зима, в която могат да оцелеят само диваците. В действителността обаче всеки има възможността да види някое от пленителните исландски забележителности - например най-големия глетчер на острова, а и в Европа - Ватнайокул.

Крепостта Риказоли в Малта е Червената цитадела в Кралски чертог.
Крепостта Риказоли в Малта е Червената цитадела в Кралски чертог.

Димуборгир пък, което във филма е лагерът на диваците, са големи полета от лава в необичайна форма. Районът се състои от вулканични пещери и скални образувания, напомнящи за древна цитадела, откъдето идва и наименованието му. Това е една от най-популярните естествени туристически атракции на Исландия.

Едни от най-красивите замъци от “Игра на тронове” се намират на територията на Испания. Кралският дворец на Дорн например е дворецът Алкасар де Севиля. Дорн е част от Седемте кралства, която е под властта на рода Мартел. А дворецът в Севиля е построен още през XIV в. от маврите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X