Напишете дума/думи за търсене

10 любопитни факта за "Игра на тронове"

Емблематичният за сериала трон СНИМКИ: IMDB и Pinterest

Всеки, който желае, може да научи езика на жестокото варварско племе дотраки. Техният образ в сериала е вдъхновен от хуните и подобно на тях са ездачи номади. Езикът им е създаден от писателя Дейвид Питърсън. С тръгването на сериала през 2011 г. Питърсън успява да създаде 3163 думи на дотраки.

Сега Калифорнийският университет в Бъркли предлага летен курс, в който всеки желаещ може да изучава митичния език. Освен в учебното заведение дотраки може да бъде научен в интернет, а отскоро е създадена апликация за смартфон, с която могат да се изучат няколкостотин базисни думи. Освен езика на варварското племе Дейвид Питърсън създава и валерианския, който е почти мъртъв език и се говори само от представителите на религиозния елит.

Паят от гълъби наистина съществува

Кадър от сватбата на Джофри и Марджъри
Кадър от сватбата на Джофри и Марджъри

Паят, от който излитат гълъби, щом бива разрязан на сватбата на Джофри и Марджъри в 4-и сезон, наистина съществува и всеки, който желае може да си приготви такъв. Подобни сладкиши са били доста популярни в средновековието. Дори рецепта за приготвянето на такъв пай датира от 1598 година. Пурпурната сватба, както е по-популярна в сериала, обаче не се запомни от зрителите с впечатляващия полет на гълъбите, които се криеха в празничния десерт, а с дълго очакваната смърт на Джофри. Смята се, че тази ситуация е вдъхновена от истинската история на принц Йосташ – син на Етиен дьо Блоа, последния нормански крал на Англия. През 1153 г. Йосташ умира задавен от храна по време на пиршество.

В Харвард се преподава “Игра на тронове”

Част американския университет Харвард
Част американския университет Харвард

Удивително е как един сериал може да се превърне в наука, но вече е факт, че “Игра на тронове” се преподава в най-старото висше учебно заведение в САЩ – “Харвард”. От тази година университетът сформира предмет, който се казва “Игра на тронове”: от модерните митове до средновековните модели“. Лектор там е професорът по Средновековие Шон Гилсдорф. Той ще прави сравнения между събития, които се случват в сюжета на сериала, и в истинския живот. Оказва се, че много от ситуациите в “Игра на тронове” всъщност са вдъхновени от реални събития, случили се в средните векове. Харвард не е единственото висше учебно заведение, което преподава “Игра на тронове”. Университетът в Хамбург също откри тази година подобен курс за своите студенти.

Най-тегленият сериал в интернет

Племето дотраки
Племето дотраки

“Игра на тронове” е най-тегленият сериал от пиратски торенти в интернет. През всичките 6 години от неговото излъчване то ѝ заема челно място в класациите за най-много нелегални сваляния. Въпреки че голяма част от феновете гледат епизодите по HBO, в някои от сайтовете всяка серия до момента има по половин милион сваляния. След “Игра на тронове” в класацията за най-теглени сериали се нарежда “Живите мъртви”. На трета позиция е един от най-новите проекти на HBO - “Западен свят”. Докато се излъчваха последните заснети епизоди на “Игра на тронове”, истерията около сюжета беше голяма. Това превърна сайтове, издаващи случващото в сериала, в капан за нетърпеливите фенове. През тази година имаше масирана атака на руски хакери, които бяха сложили вируси в разкриващи сюжета файлове.

Новооткрито мекотело е кръстено на Денерис Таргериан

Мекотелото тритония калийси СНИМКА: ЮТЮБ
Мекотелото тритония калийси СНИМКА: ЮТЮБ

През 2013 г. учени откриват ново морско мекотело тритония калийси, което кръщават на героинята на Емилия Кларк – Денерис Таргериан. В сериала тя е известна също с названието Калийси, което на митичния език дотраки означава “кралица”. Причината учените да изберат за кръстница Таргериан е, че морското създание е с искрящо жълт цвят, който много напомня за косата на красивата кралица. Тритония калийси живее в топли морски води и се среща край североизточните брегове на Бразилия.

Питър Динклидж не минава кастинг за ролята на Тайрон Ланистър

Героят от "Игра на тронове" Тайрон Ланистър
Героят от "Игра на тронове" Тайрон Ланистър

Питър Динклидж, известен на феновете повече като дребния Тайрон Ланистър, изобщо не е минавал кастинг, за да получи ролята си. Тя е създавана по образа на актьора. По време на кастингите за първи сезон през май 2009 г. продуцентите се срещат с Динклидж и му предлагат да играе любимия на мнозина Ланистър, а той подписва договора за ролята още в средата на срещата. Сега неговият герой е един от най-харесваните в “Игра на тронове”.

Тронът се продава за 30 хил. долара

Емблематичният за сериала трон СНИМКИ: IMDB и Pinterest
Емблематичният за сериала трон СНИМКИ: IMDB и Pinterest

Всеки, който желае, може да си купи емблематичния за сериала трон за 30 хил. долара. От 2012 г. HBO продава реплика, която е по-малка от оригинала, но въпреки това размерите ѝ са достатъчни, за да заеме значителна част от вашия хол. Тронът, с който можете да се сдобиете, е висок 2 метра и 20 сантиметра и е широк 1 метър и 65 сантиметра. Не е ясно доколко е удобен, но определено ще е впечатляващ за вашите гости. Всъщност автора на книгите “Игра на тронове” Джордж Р. Р. Мартин си е представял трона десетократно по-голям, но продуцентите на сериала са се спрели на далеч по-малък.Санса Старк осиновява вълка си в истинския живот

Санса Старк осиновява вълка си в истинския живот

Санса Старк
Санса Старк

Актрисата Софи Търнър, която влиза в ролята на Санса Старк, осиновява вълка Лейди. В сериала четириногото е първият домашен любимец, който умира, след като кралицата на Седемте кралства Церсей Ланистър нарежда на придворните си да го убият. Сега обаче Лейди е добре и се разхожда всекидневно в присъствието на Софи Търнър. След като приключва актьорският ангажимент на вълчицата, Търнър решава да я отглежда като свой домашен любимец.

Мечът на Гандалф е част от трона

Магьосникът от света на "Властелинът на пръстените" - Гандалф
Магьосникът от света на "Властелинът на пръстените" - Гандалф

Мечът на любимия за всички фенове на “Властелинът на пръстените” магьосник Гандалф е част от емблематичния за сериала трон. Неговата дръжка се вижда ясно на облегалката. Наблюдателни фенове за забелязали също, че точно до оръжието на магьосника се вижда и друг известен меч - този на Робин Худ от филма “Робин Худ: Принцът на разбойниците”.

Всяка перука на майката на драконите струва по 7 хил. долара

Майката на драконите Денерис Таргериан
Майката на драконите Денерис Таргериан

Красивата Денерис Таргериан, повелителката на драконите, има цели 4 перуки, които ползва по време на заснемането на сериала, и всяка от тях струва 7 хил. долара. Дългите ѝ се превърнаха в символ на “Игра на тронове”. Освен висока цена перуките на Таргериан си имат и имена: Дани, Дива, Кандис и Блонди. Истинският цвят на косата на миньончето Емилия Кларк, която влиза в ролята на Таргериан, е с кестеняв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X