Напишете дума/думи за търсене

Как да премахнем неприятните миризми с евтини и лесни похвати

След голямото празнуване неизбежно идва ред и на голямото почистване.Прахосмукачката ви следва като сянка, а парцалът е залепнал за ръката като втора кожа. Подредили сте обратно в строя армията от тенджери, тигани, чаши и чинии. Изхвърлили сте тонове хранителни отпадъци, бутилки и обелки от кромид и чесън.

Но все още има нещо гнило в кухнята. И е заразно – поразило е дневната, даже се е размножило в спалнята. Намирисва упорито и припомня за прекараните по празниците мазни часове около печката, цигарения дим и разплисканите наздравици за много години, за Васил, Йордан, Георги или Иван.

Ако сте навили часовника на генералното почистване на лятно часово време, то може да видите сметката на миризмите набързо с пъргаво забъркани домашни рецепти със сода, сол, оцет, кафе, лимони.

Содата е прекрасен набухвател, но може да сътвори вълшебства с неприятните миризми. Най-вече с повърхности, които трудно може да пъхнете в пералнята или да залеете с белина. Особено полезна е за използване върху тапицерията на дивана, матрака на леглото, даже и килима. Просто поръсете щедро и си пуснете хубав филм за гледане. При по-упорити аромати, оставете през нощта да действа, а на сутринта съберете старателно с прахосмукачката.

Кафето също е доказало добрите си възможности в борбата с острите ухания. Особено на килима. Попийте или избършете локвичката от домашния любимец, сложете попивателна хартия и поръсете отгоре с кафе.

Дестилираният бял винен оцет също може да помогне за изгонване на скункса от дома ви. Налейте в купички и поставете за 24 часа там, където миризмата ви смущава най-много. Няма страшно жилището ви да се сдобие с аромата на винарна, но ако все пак имате съмнения как ще понесете киселите изпарения, опитайте с една купичка в банята. Там лесно може да измиете всичко без последствия. А за да не ви е яд, че оцетът отива на вятъра, след процедурата изсипете 1 чаша в сифона. Преди това обаче поръсете с 1 чаша сода бикарбонат. Оставете го да си шуми и след 15-30 мин го залейте с обилно количество гореща вода.

Лимоните не са само за напитки. С тях може да почистите почти всичко в кухнята и няма да простят на миризмите. Разрежете лимон на две и го оставете в хладилника за свеж дъх. Изтъркайте плотовете и дъската си за рязане, пуснете лимонови кори в коша за боклук.

Сварете нарязани лимони или портокалови кори. Добавете канелена пръчица или пък няколко капки ванилова есенция. Проверете какви билки са останали в шкафа и експериментирайте в тенджерата според претенциите на носа си. Оставете я да къкри и бавно да изстине на котлона, а през това време се наслаждавайте на резултата и спестените пари за ароматизатори и спрейове.

И ако все още усещате присъствието на раираното животинче, мобилизирайте последните си сили и метнете една тава със сладки във фурната. Ароматът им със сигурност ще се понрави на останалите вкъщи, че даже и съседите ще ви завидят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X