Напишете дума/думи за търсене

Как да махнем петната от лепенки

Лепенките попадат на стъклата по различни причини, но в крайна сметка винаги идва ден, в който решаваме да махнем остатъците. В повечето случаи следите изглеждат безнадеждно трудни за отстраняване. И след безрезултатните опити с различни препарати е ред на изпитаните домашни хитрини.

Растително масло

Навлажнете памучен тампон с растително масло и натрийте обилно петното. Изчакайте 10 - 15 минути и после отстранете с кърпа. Почистете на финала мястото с гъба. Добър вариант е използването на етерично масло, защото така може сами да изберете предпочитан аромат.

Ацетон, спирт, бензин

Ако маслото не помага, може да се наложи да прибегнете до ацетон. Помнете обаче, че той излъчва силна остра миризма, затова помислете дали не може да заложите на по-мекия вариант с лакочистител. Още едно средство може да влезе в арсенала - бензинът. Но и той като ацетона, мирише натрапчиво и ще трябва доста време, докато домът се проветри. Защо тогава да не опитате със спирт? При всички тези средства обаче внимавайте да не засегнете други повърхности, за да не ги увредите.

Сода

Може да опитате и с нея, ако сте чувствителни към миризмите. Разтворете сода в малко вода, така че консинстенцията да е гъста. С помощта на гъба търкайте проблемното място. Ако сте успели в мисията си, почистете с чист парцал и стъклото ще блесне.

Острие или гума

Ако нямате никакви препарати, в действие може да влезе и острие. Това е много фина работа с оглед опасността от надраскване. Затова чегъртайте изключително внимателно. Гумата за триене на моливи помага в случаите, когато следите от лепенки не са прекалено стари.

Какво е нежелателно

Лоша идея е да се използват абразивни вещества, защото те ще оставят резки по повърхността. Прекалено алкалните или киселите също не са препоръчителни, особено ако стъклата са матирани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X