Напишете дума/думи за търсене

Да се отървем от акарите у дома

Акарите и техните изпражнения са най-често срещаните домашни алергени. Те са източник на множество проблеми и симптоми, сред които кихане, хрипове, кашлица, сърбящи и сълзящи очи, хрема, запушен нос, екзема и астма.

Първото правило на войната е да познавате врага си. Ето и основната информация за акарите в прахта:

  • Праховите акари са микроскопични същества, които се хранят с отделени човешки кожни клетки.
  • Акарите не хапят.
  • Не може да ги видите и не може да ги почувствате.
  • Предпочитат места, където е тъмно, влажно и има много за ядене.
  • Техните фаворити са влакнестите повърхности.
  • Спалнята е най-заразената стая в къщата.
  • Вашият матрак, възглавница и одеяло са идеалната среда за задоволяване на всички техни нужди.

Как да се справите с тях

1. Почистване

Праховите акари търсят места, които са тъмни, топли и пълни с любимата им храна, човешките кожни клетки. Следователно те обичат влакнести повърхности. Влакната дават скривалище на праховите акари и в същото време събират храна и улавят влагата.

Повърхностите на влакната не се почистват лесно. Така с течение на времето във влакната се събират все повече алергени от прахови акари.

Премахването на прахови акари от повърхностите на тъканите изисква сериозен подход.

Килими:

Може да похарчите сума пари за почистване на килимите си и дори те да започнат да изглеждат и миришат по-чисто, вие няма как да почистите килима дълбоко там, където са алергените. Дори когато почиствате килима с пара, можете да убиете акарите, но няма да премахнете алергените.

Ето защо алерголозите казват, че най-добрата повърхност за подови настилки е твърдата повърхност.

Твърдите повърхности могат ефективно да се прахосмучат и редовно да се почистват. С подове с твърда повърхност всъщност ще премахнете праховите акари, техните изпражнения и частите от тялото им.

Мебели:

Подобно на килимите, мебелите, покрити с плат, създават чудесно скривалище, което не може да бъде почистено старателно. Заменете меката си мебел с твърда, кожена или такава с покритие от синтетична кожа. Тези твърди повърхности не събират алергени.

Ако не може да се разделите с любимия си диван, тогава прилагайте денатуриращи препарати. Предлагат се най-често под формата на спрейове или прах. Ще ги намерите с етикет „Антиалергенен спрей“, „Anti-Allergy Solution Spray“ и др. Те действат, като разграждат протеина, който причинява алергичната реакция. Денатуриращите агенти не се отървават от алергените, но предотвратяват или ограничават алергичната реакция.

Пердета:

Свалете пердетата и ги заменете с щори с твърда повърхност. Ако завесите останат, те трябва да бъдат мити и обработвани с антиалергенния спрей.

Прахоуловители:

Отстранете прахоуловителите и забърсвайте от прах всички твърди повърхности поне веднъж седмично. И тук може да ползвате противоалергенен спрей.

Освен това гледайте да не се затрупвате с такива предмети прахоуловители. Едва ли ви трябват 12 възглавници на дивана, нали?

2. Защита

Що се отнася до вашите възглавници, матраци и пружини, няма как да ги перете всяка седмица, а някои от тях изобщо няма как да се изперат. Денатуриращите спрейове и прахове пък имат само ограничена ефективност.

Тъй като е невъзможно да премахнете праховите акари и техните алергени от леглото си, трябва да поставите бариера между вас и акарите.

Защитете матрака си с калъф с цип, който може да се пере често. Това поставя устойчива на алергени бариера между вас и акарите.
Имайте предвид, че по-висококачествените калъфи ще издържат с години, така че не харчете пари за евтини. Евтините издържат само година-две, когато ще трябва да ги смените.

По този начин запасът от храна за акарите ще бъде ограничен до това, което вече е в леглото или възглавницата ви. Бавно с годините те ще умрат от глад.

Проветрявайте навън и на слънце редовно вашите одеяла, завивки и възглавници.

3. Пране на висока температура

Перете спалното бельо минимум веднъж седмично. Което може да влезе в пералнята, перете го на висока температура.

Редовното пране обаче няма да премахне акарите и техните алергени, защото това може да направи само наистина много висока температура. Потърсете добавка към перилния ви препарат, която ще ви помогне. Често тези добавки съдържат етерични масла като чаено дърво например.

4. Често прахосмучене и бърсане на прах

Почистете праха с влажни кърпи, като започвате винаги от горната част на стаята и работите надолу. След като приключите, изперете парцала на висока температура в пералнята.

Не чистете преди лягане. Винаги изчаквайте поне 2 часа, преди да си легнете или да се храните в стая, в която сте бърсали прах.

Ако бършете с кърпи от микрофибър, винаги го правете в една посока; в противен случай непрекъснато ще освобождавате праха, който парцалът е събрал.

Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър. Изберете добре запечатана вакуумна система, така че прахът и алергените да не изтичат от устройството. Уверете се, че вакуумът е снабден с истински HEPA филтър. Избягвайте модели без торба.

Избягвайте модели и с миещи се филтри. Прахосмукачките без торбички и прахосмукачките с миещи се филтри ви излагат на контакт с алергените, които искате да премахнете.

Използвайте същите правила за почистване с прахосмукачка, както правите с почистването на праха. Изсмуквайте по-високите предмети преди по-ниските. Не прахосмучете спалнята си в рамките на 2 часа след лягане. Почиствайте в началото на деня.

5. Дълбоко замразяване

Вашият фризер не е проектиран за съхранение на спално бельо, но замразяването е ефективно, когато става въпрос за детски играчки и малки възглавници. Поставете играчката в найлонов плик и я бутнете във фризера за една нощ.

След като играчката е замразена, извадете я от найлоновия плик и напръскайте леко с антиалергенен спрей. Студът може да унищожи праховите акари, но алергенът е останал. Чрез пръскането със спрея вие неутрализирате или денатурирате причиняващите алергии протеини от прахови акари.

След като напръскате играчката, хвърлете я в сушилнята на настройка за деликатно пране.

5. Сушилните и влагоуловителите убиват праховите акари

Акарите не пият вода. Те абсорбират влагата от заобикалящата ги среда. Ето защо обичат влажни зони. Спрете да ги „поите“, като ползвате влагоуловител у дома, както и редовно сушилня за прането си.

Признаци, че има креватни дървеници у дома

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X